Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можна не сплачувати земельний податок за ділянку, надану єдиннику в емфітевзис

Реклама

Для того, щоб власнику-фізособі не сплачувати земельний податок ділянку слід передати у користування на умовах договору оренди. Про це повідомили податківці ДПС у Черкаській області. В такому випадку запрацює норма п. 281.3 ПКУ, яка звільняє власників земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачів за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи.

Податківці підкреслили: право користування чужою земельною ділянкою, зокрема, для сільськогосподарських потреб (емфітевзис) виникає на підставі договору між власником земельної ділянки та особою, яка виявила бажання користуватися цією земельною ділянкою для таких потреб, відповідно до ЦКУ (абз. 1 ч. 1 ст. 102-1 ЗКУ).

Оскільки користування земельною ділянкою на підставі укладеного договору емфітевзису не відноситься до орендних відносин, то право на звільнення від сплати земельного податку на підставі п. 281.3 ПКУ на власників таких земельних ділянок, земельних часток (паїв) не поширюється.

Тобто, фізичні особи - власники земельних ділянок, земельних часток (паїв), які надають земельні ділянки у користування платнику єдиного податку четвертої групи за договором емфітевзису, не звільняються від сплати земельного податку та сплачують податкові зобов'язання із земельного податку на загальних підставах.

Користуйтеся публікацією "Звітуємо з плати за землю за 2021 рік" в системі LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Більше переваг дізнайтеся за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини