Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи врахують податківці хронологію від’ємного значення у ПДВ-звітності для відшкодування податку

Реклама

Якщо в платника ПДВ у звітному періоді є від'ємний ПДВ (тобто від'ємне значення різниці податкових зобов'язань і податкового кредиту за звітний період), то він може претендувати на бюджетне відшкодування - нагадують податківці.

Особливостей та хронології відображення від'ємного значення у ПДВ-звітності не встановлено.

При цьому, при її заповненні доцільно застосовувати принцип хронології формування від'ємного значення, згідно з яким податкові зобов'язання поточного (звітного) періоду зменшуються на суму податкового кредиту у хронологічному порядку його виникнення - від найдавнішого до найновішого.

У свою чергу нагадаємо, заявити на бюджетне відшкодування можна лише суму від'ємного ПДВ, яка:

1) не перевищує суми реєстраційного ліміту (?Накл) на момент подання декларації з ПДВ (пп. «б» п. 200.4 ПКУ). Таку частину від'ємного ПДВ зазначають у рядку 20 декларації з ПДВ;

2) залишається після вирахування суми податкового боргу із ПДВ, що виник у попередніх звітних періодах (пп. «а» п. 200.4 ПКУ, пп. 4 п. 5 р. V Порядку № 21). А ось податковий борг за іншими платежами до держбюджету в розрахунку бюджетного відшкодування участі не бере;

3) сформована з податкового кредиту, фактично сплаченого в попередніх і/або звітному податкових періодах постачальникам товарів/послуг або до бюджету (пп. «б» п. 200.4 ПКУ).

Заявити на бюджетне відшкодування можна лише фактично сплачений податковий кредит (постачальникам - у вартості придбаних товарів і послуг, до бюджету - під час імпорту товарів або придбання послуг у нерезидентів).

Узгодження суми бюджетного відшкодування відбувається, зокрема, за результатами камеральної перевірки. На її проведення відведено 30 к. дн., що настають за останнім днем граничного строку подання декларації з ПДВ, а якщо її подали пізніше, - за днем фактичного подання (п. 76.3 ПКУ).

Докладніше про це читайте в матеріалі «Тема тижня газети «Інтерактивна бухгалтерія»: «Бюджетне відшкодування ПДВ»» сучасного медіа для бухгалтерів «Інтербух».

Хочете щомісяця отримувати 40 аналітичних матеріалів з бухобліку? Спробуйте рішення LIGA360:Бухгалтер. Тут об'єднана аналітика видань “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”, а ще є щоденні оновлення новин. Деталі за посиланням.

Джерело: ІПК ДПС від 10.06.2021 р. № 2343/ІПК/99-00-21-03-02-06

Купуйте LIGA360 у серпні - отримуте місяць користування преміум-пакетами для двох ваших колег. На вибір надаються професійні рішення для юристів, бухгалтерів, HR, піарників, служби безпеки. Подробиці акції за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини