Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нові правила роботи вагітних та виплата вихідної допомоги при їх звільненні — уряд хоче змінити КЗпП

Реклама

Мінекономіки оприлюднило 17 серпня для обговорення урядовий законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання праці деяких категорій працівників». Ним передбачається встановити заборону дискримінації в трудових відносинах за ознакою вагітності та заплановані зміни до трудового законодавства щодо захисту прав вагітних жінок, жінок, які народжують та які вигодовують дитину віком до півтора року.

У ст. 40 КЗпП уточнять, що звільнення працівника з ініціативи роботодавця в період тимчасової непрацездатності чи перебування у відпустці не допускається у випадку розірвання трудового договору з підстав, передбачених пунктами 1 (крім ліквідації підприємства, установи, організації), 2, 6, 11 частини першої статті 40 цього Кодексу.

У разі розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу з вагітними жінками і жінками, які мають дітей віком до півтора року, у випадку ліквідації підприємства, установи, організації, відповідним працівницям повинні будуть виплачувати вихідну допомогу в розмірі двох мінімальних заробітних плат.

Якщо в чинній редакції КЗпП статті 55 і 63 містять чіткі переліки працівників, яким заборонена робота в нічний час чи надурочні роботи, то законопроект передбачає, що законодавством, колективним договором, угодою сторін може встановлюватися заборона роботи в нічний час або заборона залучення до надурочних робіт.

У новій редакції хочуть викласти ст. 174 КЗпП, де перелічено роботи, на яких забороняється застосування праці жінок, в тому числі вагітних і жінок, які вигодовують дитину віком до півтора року. За проектом забороняється застосування праці вагітних жінок і жінок, які вигодовують дитину віком до півтора року, на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах, крім деяких підземних робіт (нефізичних робіт або робіт по санітарному та побутовому обслуговуванню). Зараз така заборона поширюється на всіх жінок (з незначними винятками). Як і раніше забороняється залучення жінок до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

Маєте питання щодо розрахунку лікарняних та винагород? Відповіді знайдете в системі LIGA360:Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання «БУХГАЛТЕР&ЗАКОН» та «Інтербух». Більше про переваги дізнайтеся за посиланням.

У разі ухвалення законопроекту з КЗпП зникнуть статті 175 (визначає обмеження праці жінок на роботах у нічний час) та 176 (передбачає заборону залучення вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років, до нічних, надурочних робіт, робіт у вихідні дні і направлення їх у відрядження). Своєю чергою, оновлена ст. 177 КЗпП передбачатиме:

  • вагітні жінки і жінки, які вигодовують дитину віком до півтора року, не можуть залучатись до нічних і надурочних робіт, робіт у вихідні, святкові і неробочі дні, направлятися у відрядження;

  • працівники, які мають дітей віком до трьох років або дітей з інвалідністю (крім вищезгаданих жінок), можуть залучатись до нічних і надурочних робіт, робіт у вихідні, святкові і неробочі дні, направлятися у відрядження за їх згодою.

Додатково встановлять, що вагітна жінка звільняється від виконання роботи на період проходження рекомендованих лікарем медичних обстежень, що проводяться у зв'язку з вагітністю, у робочий час. На час проведення медичного обстеження за вагітною жінкою зберігається середня заробітна плата.

Також законотворці взялися уточнювати правила відпустки у зв'язку з вагітністю, пологами і для догляду за дитиною: частина відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, що передує пологам, повинна буде продовжуватися на кількість календарних днів, що дорівнює періоду між передбачуваною у медичному висновку та фактичною датою пологів, без зменшення післяпологової частини цієї відпустки.

По-новому випишуть статтю 184 КЗпП щодо гарантій при прийнятті на роботу і заборона звільнення. Так, буде заборонено:

  • відмовляти жінкам у прийнятті на роботу і знижувати їм заробітну плату з мотивів, пов'язаних з вагітністю або вигодовуванням дитини;

  • розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу з вагітними жінками і жінками, які мають дітей віком до півтора року, крім випадку ліквідації підприємства, установи, організації.

  • розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу з жінкою, чоловіком, які мають дітей віком до трьох років або дитину з інвалідністю віком до чотирнадцяти років, з підстав, передбачених пунктами 1 (крім ліквідації підприємства, установи, організації), 2, 6, 11 частини першої статті 40 цього Кодексу.

Як не помилитися у питаннях працевлаштування? З системою LIGA360:HR-Менеджер всі відповіді для роботи кадровика та менеджера з персоналу знайдуться в два кліки. Персональна стрічка новин, експертні відповіді та трудове законодавство - уже чекають на Вас на унікальній єдиній платформі.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини