Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Індексацію зарплат скасують, виплату відпускних перенесуть, штрафи за затримку зарплати виростуть — урядовий законопроект

Реклама

З метою забезпечення проведення громадського обговорення Міністерство економіки України оприлюднило проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників на своєчасну та в повному обсязі виплату заробітної плати». Ним передбачається, зокрема зобов'язання роботодавця сплатити працівнику пеню у розмірі облікової ставки НБУ за кожний день затримки. А також надання права працівнику тимчасово припинити виконання роботи у разі затримки виплати заробітної плат належної працівникові, на термін більше 15 днів.

Усі законопроекти з пояснювальними записками до них можна знайти в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ до системи.

Також пропонується внести до КЗпП та Закону України «Про відпустки» зміни щодо можливості встановлення терміну отримання заробітної плати за час відпустки. Нагадаємо, що зараз заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки. Законопроект ж передбачає: заробітна плата працівникам за весь час відпустки виплачується до початку відпустки, якщо інше не передбачено законодавством, трудовим або колективним договором.

Відповідальність роботодавця, передбачена ст. 175 ККУ за невиплату заробітної плати, отримає фактичне підвищення розмірів штрафів за рахунок встановлення покарання за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення (від 6800 до 13600 за кожного працівника, тоді як зараз штраф - загальний за фактом невиплати і становить від 8500 до 17 тисяч грн). При цьому, пропонується виключення частини третю цієї статті, якою зараз встановлено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо до притягнення до кримінальної відповідальності нею здійснено виплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої встановленої законом виплати громадянам. Тобто навіть в разі погашення боргу з зарплати на директора чи іншого керівника все одно чекатиме кримінальна відповідальність.

Змін зазнає й законодавство про індексацію грошових населення, яке зараз передбачає індексацію зарплат в межах прожиткового мінімуму, встановленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення. Законопроект передбачає скасування цієї вимоги. Тобто індексації заробітної плати вже не буде після набрання чинності цим законом (звісно, якщо його ухвалять). Індексацію залишать для пенсій та стипендій.

Положення цього Закону хочуть застосовувати до правовідносин, за якими затримка виплати заробітної плати виникла з дня набрання чинності цим Законом. До правовідносин, за якими затримка виплати заробітної плати виникла до набрання чинності цим Законом, застосовуються норми законодавства, які були чинними до набрання чинності цим Законом. Згідно з проектом цей Закон має набрати чинності з 01 січня 2022 року.

Маєте питання щодо розрахунку лікарняних та винагород? Відповіді знайдете в системі LIGA360:Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання «БУХГАЛТЕР&ЗАКОН» та «Інтербух». Більше про переваги дізнайтеся за посиланням.

Тільки до 6 вересня ЛІГА:ЗАКОН надає акційну пропозицію. Придбайте LIGA360 для однієї професійної ролі - отримуйте додатково місяць користування преміум-пакетом для юристів, бухгалтерів, HR, піарників чи служби безпеки на вибір. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини