Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи потрібно подавати одноразову декларацію щодо майна, успадкованого від родичів – ДПС

Реклама

ДПС дала відповідь на питання чи потрібно подавати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію за об'єкти рухомого або нерухомого майна, які були отримані у спадок (подарунок) від члена сім'ї першого або другого ступеня споріднення.

На думку податківців, у разі якщо об'єкти рухомого або нерухомого майна були отримані у спадок (подарунок) від члена сім'ї першого або другого ступеня споріднення, то подавати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію платнику податків не потрібно за умови відсутності інших підстав для подання такої декларації.

Згідно з п. 3 підрозд. 9-4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізособи - резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізособи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об'єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об'єкти декларування, і які відповідно до ПКУ є чи були платниками податків.

Порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку на доходи фізичних осіб в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок нерухомого або рухомого майна визначено ст. 174 ПКУ, відповідно до пп. «а» пп. 174.2.1 якої за нульовою ставкою оподатковуються об'єкти спадщини, що успадковується членами сім'ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення.

Щоб не пропустити інформацію про прийняття змін до податковового та бухоблікового законодавства - користуйтеся LIGA360. Спробуйте зараз - замовляйте тестовий доступ до рішення LIGA360:Бухгалтер.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини