Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В декларації для податкової амністії показують нерухомість, яка частково побудована за неоподатковані кошти

Реклама

Із 1 вересня 2021 року стартувала кампанія із подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації, умови якої виписані Законом № 1539.

Тож податківцям доводиться пояснювати деталі заповнення цієї декларації. Цього разу вони відповіли, як відображати нерухомість в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації, якщо вона було збудована (придбана) як за рахунок коштів, з яких були сплачені у повному обсязі усі податки, так і за рахунок коштів, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки.

ДПС вказує на те, що для цілей підрозділу 94 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ до нерухомого майна належать також об'єкти незавершеного будівництва, які:

- не прийняті в експлуатацію або право власності на які не зареєстроване в установленому законом порядку, але майнові права на такі об'єкти належать декларанту на праві власності;

- не прийняті в експлуатацію та розташовані на земельних ділянках, що належать декларанту на праві приватної власності, включаючи спільну власність, або на праві довгострокової оренди або на праві суперфіцію.

Додатково треба враховувати, що для об'єктів декларування, визначених пп. "б" - "е" п. 4 підрозділу 94 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ, базу для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування визначають, зокрема, як:

- витрати декларанта на придбання (набуття) об'єкта декларування;

- вартість, яку визначають на підставі оцінки майна та майнових прав, фінансових інструментів, інших активів.

Тож, коли фізособа має у власності об'єкт нерухомого майна, який був набутий (збудований) як за рахунок коштів, з яких були сплачені податки, так і за рахунок коштів, з яких податки не були сплачені, то у одноразовій (спеціальній) добровільній декларації показують суму витрат або оціночну вартість такого об'єкта нерухомого майна в частині коштів, з яких не були сплачені податки.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 134.02 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Подавати звітність, контролювати своєчасність і повноту сплати податків до бюджету та відслідковувати всі податкові зміни просто з рішенням LIGA360: Бухгалтер. Придбайте прямо зараз і користуйтеся перевагами.

Однак нульові одноразові декларації в рамках податкової амністії не подаються до ДПС.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини