Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінекономіки пояснило проблемні питання обчислення середньої зарплати за 2021 рік для оплати щорічної відпустки

Реклама

Для визначення частини винагороди за підсумками роботи за рік, яка враховуватиметься при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки у вересні 2021 року, необхідно суму нарахованої працівнику винагороди за підсумками роботи за 2020 рік розділити на кількість відпрацьованих працівником робочих днів у 2020 році та помножити на кількість відпрацьованих працівником робочих днів в місяцях розрахункового періоду, до якого відноситься премія (січень - серпень 2021 року). Про це повідомляє лист Мінекономіки № 4711-06/46416-07 від 21.09.2021 р.

Відповідно до ч. 1 абз. 3 п. 3 Порядку № 100 премії (в тому числі за місяць) та інші заохочувальні виплати за підсумками роботи за певний період під час обчислення середньої заробітної плати враховуються в заробіток періоду, який відповідає кількості місяців, за які вони нараховані, починаючи з місяця, в якому вони нараховані.

Винагорода за підсумками роботи за 2020 рік, яка нарахована в січні 2021 року, враховуватиметься при обчисленні середньої заробітної плати згідно положень Порядку № 100 шляхом додавання до заробітку працівника частини винагороди протягом січня - грудня 2021 року.

Тож при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки, яка надається працівнику у вересні 2021 року, необхідно врахувати частину річної винагороди, яка відноситиметься до січня - серпня 2021 року.

Частиною другою абз. 3 п. 3 Порядку № 100 встановлено, що для врахування премії або іншої заохочувальної виплати за підсумками роботи за певний період необхідно до заробітку відповідних місяців розрахункового періоду додати частину, яка визначається діленням суми премії або іншої заохочувальної виплати за підсумками роботи за певний період на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів відповідного місяця, що припадає на розрахунковий період.

Маєте питання щодо розрахунку відпускних, лікарняних та винагород? Відповіді знайдете в системі LIGA360:Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання «БУХГАЛТЕР&ЗАКОН» та «Інтербух». Більше про переваги дізнайтеся за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини