Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Подання інформації про кінцевих власників підприємства – строк стрімко завершується, але Рада може перенести його

Реклама

У Верховній Раді ще влітку, про що ми вже повідомляли, було зареєстровано проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо зазначення та подання відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності юридичної особи (№ 5807 від 20.07.2021 р.). І ось він нарешті запланований для розгляду в першому читанні на засіданні ВРУ 5 жовтня.

Із текстом законопроекту зручно ознайомитися в ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Нагадаємо, що цим проектом група народних депутатів пропонує внести до Закону про держреєстрацію та Закону про протидію відмиванню доходів такі зміни:

  • у разі, якщо засновниками юридичної особи є виключно фізичні особи, які є кінцевими бенефіціарними власниками (КБВ) такої юрособи, інформація про її КБВ не зазначається;

  • нотаріально засвідчена копія документа, що посвідчує особу, яка є КБВ юрособи, - для фізичної особи - нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, - для фізичної особи - резидента (подається у разі відсутності вказаного документа у матеріалах реєстраційної справи або у разі його зміни);

  • крайня дата подання інформації про КБВ юросіб переноситься з 10.10.2021 р. на 10.07.2022 р.

Безумовно найважливіша зі змін - остання, адже подання держреєстратору інформації про КБВ, строк для якої невблаганно завершується, стало головним болем для десятків тисяч юристів, керівників та бухгалтерів.

Утім, не менш позитивно виглядає й перша зміна, яка звільнить взагалі від подання інформації про КБВ ті юрособи, чиїми засновниками є виключно фізособи, про яких держава й так знає з Єдиного держреєстру.

Нагадаємо, що раніше було оприлюднено нові зразки структури власності, відомості про яку слід подати підприємствам до 10 жовтня, а Мінюст пояснив, чи потрібно при цьому подавати нотаріальні копії паспортів.

Більш детально про те, як саме подавати інформацію про фактичних власників бізнесу, читайте в аналітичній публікації видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, для доступу для якого оформіть заявку та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Зручний та швидкий пошук інформації на більш ніж 6,5 млн юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців України надає аналітична система перевірки та моніторингу CONTR AGENT. Оформіть заявку на тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини