Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Значне спрощення вимог за поданням інформації про бенефіціарів - законопроект

Реклама

У Верховній Раді група народних депутатів зареєструвала проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" щодо вдосконалення інституту зазначення відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності юридичної особи (№ 6131-2 від 19.10.2021 р.).

Метою проекту є виключення низки юридичних осіб з переліку юридичних осіб, на яких поширюється зобов'язання подавати інформацію про кінцевих бенефіціарних власників (КБВ) та структуру власності юридичної особи, а також врегулювання інших питань, пов'язаних із необхідністю зазначення відомостей про КБВ юрособи.

Для цього у Законі про держреєстрацію планують п. 9 ч. 2 ст. 9 викласти у новій редакції, розширивши перелік юридичних осіб, на яких не поширюється вимога щодо подання інформації про КБВ, наступними юрособами:

- громадські організації та їх структурні утворення (відокремлені підрозділи);

- молодіжні і дитячі громадські організації та їх структурні утворення (відокремлені підрозділи);

- благодійні організації та їх структурні утворення (відокремлені підрозділи);

- асоціації об'єднань співвласників багатоквартирного будинку;

- житлово-будівельні, дачні (дачно-будівельні), садівничі, городні (садівничо-городні) та гаражні (гаражно-будівельні) кооперативи (товариства);

- сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи;

- пенсійні фонди;

- органи самоорганізації населення;

- споживчі товариства;

- адвокатські бюро;

- недержавні організації професійного самоврядування (саморегулювання).

Також хочуть закріпити, що інформація про КБВ та структуру власності не подається при держреєстрації створення юрособи щодо тих осіб, засновниками яких є виключного фізичні особи, які вважаються її КБВ, якщо вони не подали інформацію про те, що КБВ такої юридичної особи є інші особи.

Законопроект вносить зміни і до ст. 17 Закону про реєстрацію: обов'язок подавати документи та відомості про КБВ та структуру власності юрособи хочуть залишити лише при первісній реєстрації такої особи та у разі змін у структурі власності та інформації про КБВ юрособи.

Більше того - заплановано виключити обов'язок щорічного підтвердження відомостей про КБВ (стаття 17-1).

Ну а нотаріально засвідчена копія документа, що посвідчує особу, яка є КБВ юридичної особи, не повинна буде подаватися у випадках:

- перебування особи, яка є КБВ юридичної особи, в установах виконання покарань; або у міжнародний розшук;

- якщо така особа виїхала та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної ВРУ державою-агресором;

- смерті особи, яка є КБВ юридичної особи, оголошення її померлою чи визнання її безвісно відсутньою.

У разі ухвалення законопроекту для зареєстрованих станом на момент набрання ним чинності юридичних осіб, засновникам (учасниками) яких є фізичні особи, КБВ будуть вважатися засновники (учасники) юридичної особи, зазначені у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (ЄДР). У такому разі інформація про КБВ та структура власності таких юридичних осіб не буде подаватися. Якщо ж КБВ юридичної особи будуть відмінними від фізичних осіб, які є її засновниками (учасниками), зазначеними у ЄДР, така юридична особа зобов'язана буде протягом шести місяців з дня набрання чинності цим Законом подати інформацію про КБВ та структуру власності.

Як бухгалтеру перевірити реквізити контрагентів? Інформація про 6,5 млн юридичних осіб та ФОПів є у системі LIGA360. Спробуй з тестовим доступом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини