Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роботодавцям доводиться самостійно відслідковувати готовність до оплати е-лікарняних

Реклама

У Фонді соцстраху пояснюють роботодавцям правила роботи із е-лікарняними для їх оплати.

Розпочати призначати матеріальне забезпечення і оформлювати заяву-розрахунку можна з дати видачі е-лікарняного. Датою видачі для е-лікарняних вважають 8-ий день після дати закриття, яка зазначена в документі. Для е-лікарняних по вагітності та пологах - 8-ий день після дати відкриття.

Наприклад, е-лікарняний, створений 25.10.2021 р. строком на 10 днів, має дату закриття 03.11.2021 р. та буде вважатись виданим (стане готовим до сплати) із 11.11.2021 р.

Проте треба враховувати, що часто лікарняні по вагітності та пологах не змінюють свій статус на "готовий до сплати", незважаючи на настання дати видачі, а е-лікарняні по хворобі стають "готовими до сплати" зарано. В таких випадках потрібно орієнтуватись на дати е-лікарняного, а допомогу по вагітності та пологах можна призначити по е-лікарняному зі статусом "закритий". Ці технічні неточності поступово врегулюють.

На оформлення і подання до Фонду соцстраху заяви-розрахунку роботодавцю відводять не більше 5 робочих днів з дати прийняття комісією із соцстрахування підприємства рішення про призначення допомоги.

Форма заяви-розрахунку не змінилась і роботодавці застосовують її для паперових і електронних лікарняних.

Враховуйте, що у е-лікарняному відсутня серія та відрізняються причини непрацездатності, тому не можна поєднувати листки непрацездатності різних видів - за паперовими і е-лікарняними треба подавати дві окремі заяви-розрахунки.

Зверніть увагу, хоча форми заяв-розрахунків однакові для всіх лікарняних, більшість клієнтських спеціалізованих програмних забезпечень для електронного документообігу пропонують окремі форми заяв для паперових і електронних листків непрацездатності.

Маєте питання щодо лікарняних, відпускних та решти зарплатних виплат? Відповіді знайдете в системі LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Більше переваг дізнайтеся за посиланням.

Також переглядайте:

- "Куди звернутися працівнику чи роботодавцю в разі проблем з оформленням електронних лікарняних";

- "Роботодавці будуть оплачувати більшу кількість днів лікарняних - законопроект";

- "Е-лікарняні від А до Я - що пояснили про них органи влади, Фонд соцстраху та Пенсійний фонд";

- "Працівнику треба повідомляти роботодавця про продовжений е-лікарняний";

- "Фонд соцстраху пояснив випадки "скорочення" періоду е-лікарняних".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини