Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи обов’язкова вакцинація працівників — позиція профспілки

Реклама

Починаючи із 8 листопада 2021 року керівники держорганів та закладів освіти отримають право відстороняти від роботи невакцинованих проти COVID-19 працівників.

З цієї дати діятиме діятиме наказ МОЗ "Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням" від 04.10.2021 р. № 2153. В доповнення до нього Уряд схвалив постанову від 20.10.2021 р. № 1096.

Спільний представницький орган профспілок переконує, що не підтримував вказаний наказ МОЗ.

Профспілки уважають, що цей документ має дискримінаційні ознаки, суперечить національним та міжнародним нормативно-правовим актам, згідно з якими вакцинація добровільна. А застосовувати до працівника заходи примусу та/або дисциплінарні стягнення за відмову вакцинуватися COVID-19 - неправомірно.

Основні проблемні питання, які пов'язані з набуттям чинності вказаних нормативно-правових актів, знаходяться в площині їх практичного застосування у трудових відносинах. Наразі підстав аби відсторонити працівників від роботи в чинному законодавстві достатньо, проте сама процедура відсторонення не передбачена, а також відсутні критерії, за якими роботодавець може визначати чи працівник відмовився чи ухилився від вакцинації.

Водночас виникають питання щодо збереження зарплати, безальтернативності підходу у наказу МОЗ до відсторонення від роботи працівників, які не вакцинувалися, адже для певної їх частини можна організувати дистанційний режим роботи. У наказі не врахована необхідність врахування стану здоров'я людини перед тим, як вакцинуватися, не враховується категорія людей, які перехворіли на COVID-19 і здобули імунітет.

Профспілки підтримували пропозиції представників Мінекономіки, МОН, Держпраці, інших установ і організацій, які були висловлені на нараді 20 жовтня 2021 року, щодо комплексного підходу до підготовки цього нормативно-правового акту, і готові в цьому взяти активну участь.

В свою чергу Уповноважений ВРУ з прав людини заявляє - будь-яке обмеження у правах осіб, які не вакцинувалися, є неприпустимою і прямо порушує норми Конституції.

Омбудсман зауважила, що практична реалізація цього наказу в рамках чинного законодавства може призвести до порушення права на добровільність профілактичного щеплення та права на працю працівників закладів освіти, наукових установ та органів виконавчої влади.

Усі шаблони та інструкції з кадрового обліку є у рішенні LIGA360:HR-менеджер. Замовте прямо зараз, щоб економити робочий час.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини