Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запровадження електронних перевірок у формі е-аудиту – Кабмін підтримав проект змін до ПКУ

Реклама

На черговому засіданні 28 жовтня Кабінет Міністрів схвалив розроблені Мінфіном зміни до Податкового кодексу України щодо впровадження електронних перевірок (е-аудит). Про це інформує Мінфін.

Зокрема вносяться зміни в частині обов'язку платників податків подавати до органів ДПС експортовані з вихідної системи обліку достовірні дані:

- про наявність та стан активів, власного капіталу та зобов'язань;

- про зміни у фінансово-господарському стані платника податків за звітний (податковий) рік.

Подавати слід буде у вигляді стандартного аудиторського файла (SAF-T) протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Такий обов'язок виникатиме у великих платників податків лише з 01 січня 2025 року, а у платників ПДВ - з 01 січня 2027 року.

За неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками стандартного аудиторського файлу SAF-T, автори законопроекту пропонують накладати штраф у розмірі 100 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року - для великих платників податків. Або ж у розмірі 10 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року для платників ПДВ (крім самозайнятих осіб, зазначених у пп. 14.1.226 ПКУ, тобто ФОПів та тих, хто провадить незалежну професійну діяльність).

Одночасно вносяться зміни до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» в частині доповнення чинної норми щодо забезпечення ведення підприємствами бухгалтерського обліку в електронному вигляді з дотриманням вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

1,4 тис. ситуацій та алгоритмів дій для бухгалтера - на ІТ-платформі LIGA360. Замовте презентацію професійних рішень LIGA360:Бухгалтер та LIGA360:НR прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини