Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як інспектори праці виявляють незареєстрованих офіційно працівників – голова Держпраці

Реклама

Т.в.о. голови Держпраці Віталій Сажієнко розповів, як органи Держпраці здійснюють перевірки підприємств на наявність незареєстрованих працівників. Так, у подоланні незадекларованої праці Держпраці тісно співпрацює з податковою службою та Пенсійним фондом. Завдяки доступу до їхніх інформаційних баз Держпраці має змогу співставляти та аналізувати дані, виявляючи роботодавців, які із високою ймовірністю використовують незадекларованих працівників.

«На практиці це виглядає приблизно так. У звітах податкової ми бачимо компанію із значними обсягами виробництва і мільйонними оборотами. А от згідно даних Пенсійного фонду у ній працює тільки, скажімо, троє співробітників. Або інший приклад: у податковій на підприємство зареєстровано 12 реєстраторів розрахункових операцій (РРО), а кількість офіційно оформлених працівників всього 4. Такі невідповідності, зрозуміло, самі собою наштовхують на підозри. Червоним сигналом для інспекторів також є ситуація, коли на підприємстві переважна більшість співробітників працюють за цивільними договорами. Особливо насторожують випадки, коли на таких умовах працюють, наприклад, водії чи продавці, при чому не рік-два, а десять, а то й більше», - сказав Віталій Сажієнко.

Посадовець підкреслив - будь-яка достовірна інформація про те, що той чи інший роботодавець використовує незадекларовану працю, може стати приводом для інспектування. Найчастіше це звернення громадянина, але не анонімні, а тільки ті, де є дані адресанта. Також з інспекційним відвідуванням Держпраці може вийти до тих роботодавців, у яких інспектори проводили роз'яснювальну роботу, але позитивної динаміки у працевлаштуванні неоформлених працівників згодом не побачили.

Для встановлення, що працівник дійсно не оформлений офіційно інспектор праці перевіряє первинні кадрові і бухгалтерські документи, співставляє документальні дані із кількістю присутніх на робочих місцях.

До порушників застосовують санкції. Для першої та третьої груп спрощеної системи оподаткування наразі йде попередження, для решти суб'єктів - штраф у 60 000 грн. Повторне порушення з неоформленим працівником вже каратиметься штрафом у 180 000 грн. При цьому для ФОПів у такому разі вже поблажок не буде. Такі штрафи передбачені за кожного неоформленого працівника. Роботодавець має не тільки сплатити штраф, але й укласти трудовий договір із працівником.

Також очільник Держпраці відповів на питання як працівнику перевірити - він працює офіційно чи ні. За словами посадовця, при працевлаштуванні необхідно звертати увагу на документальне оформлення трудових відносин. Працівник має обов'язково надати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, ідентифікаційний код, відомості про трудову діяльність, а також написати заяву про прийняття на роботу. Після цього роботодавець видає наказ про прийняття працівника на роботу, з яким працівника мають ознайомити під підпис. Якщо щось відбувається не так, це дає підстави для сумніву. З'ясувати це питання можна, звернувшись у Пенсійний фонд із запитом про наявність повідомлення про прийняття на роботу. Якщо таке повідомлення відсутнє, роботодавець не оформив належним чином трудові відносини.

Бажаєте мінімізувати кадрові ризики для своєї компанії? Спробуйте ІТ-платформу LIGA360:HR. Дізнавайтесь першими про зміни трудового законодавства, контролюйте відгуки про бренд роботодавця, перевіряйте надійність кандидатів та співробітників. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини