Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фонд соцстраху нагадав про SMS-ки при створенні е-лікарняного

Реклама

За період червень - жовтень 2021 року роботодавці передали до Фонду соцстраху на оплату 253 тисячі е-лікарняних - повідомили у Фонді.

Тож у Фонді нагади працівникам та роботодавцям про деякі моменти при створенні та оплаті е-лікарняних.

Як діяти, коли не прийшло SMS про створення е-лікарняного?

Е-лікарняних генерується автоматично для тих пацієнтів, яких було ідентифіковано як застрахованих осіб. Зазвичай про це надходить повідомлення на вказаний контактний номер телефону, однак SMS може не прийти. І це ще не свідчить про те, що е-лікарняний не створено, тож хвилюватись не потрібно.

Наприклад, в особистому кабінеті на вебпорталі ПФУ може бути не вказано номер телефону. Авторизуйтесь на сайті portal.pfu.gov.ua за допомогою ЕЦП або BankId і перевірте, чи створено е-лікарняний. Там же можна оновити контакти і надати дозвіл надсилати вам повідомлення.

Бажаєте мінімізувати кадрові ризики для своєї компанії? Спробуйте ІТ-платформу LIGA360:HR. Деталі за посиланням.

Що робити, якщо е-лікарняний не створено?

Найчастіша помилка при формуванні е-лікарняних пов'язана з ідентифікаційними даними.

Інформація про пацієнта завантажується з реєстру пацієнтів у медичний висновок автоматично і співпадає з даними, зазначеними у декларації із сімейним лікарем. Якщо ідентифікаційні дані пацієнта, зазначені у декларації, не співпадають із даними у реєстрі застрахованих осіб - е-лікарняний не буде створено.

Часто такі помилки пов'язані із застарілою інформацію, яка не була вчасно оновлена. Тож прискіпливо перевірте всі дані та внесіть корективи - е-лікарняний буде створено після усунення неточностей. Найкраще завчасно перевіряти правильність внесення інформації і оперативно повідомляти лікаря і роботодавця про всі зміни.

Також е-лікарняний може не бути сформовано через відсутність інформації про трудові відносини або її недостовірність - у такому випадку роботодавець має подати відповідний податковий звіт, його уточнення або повідомлення про прийняття працівника на роботу.

Коли е-лікарняний готовий до оплати?

Розпочинати призначати працівнику матеріальне забезпечення і оформлювати заяву-розрахунок можна з дати видачі е-лікарняного. Датою видачі для е-лікарняних вважають 8-ий день після дати закриття, яка зазначена в документі. А для е-лікарняних по вагітності та пологах - 8-ий день після дати відкриття. Однак е-лікарняні можуть ставати "готовими до сплати" зарано - у таких випадках потрібно орієнтуватись на дати, вказані в е-лікарняному.

Усі шаблони та інструкції з кадрового обліку є у рішенні LIGA360:HR-менеджер. Замовте прямо зараз, щоб економити робочий час.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини