Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес на спрощеній системі забороняється перевіряти – Державна регуляторна служба

Реклама

На сьогодні діють норми Закону № 4448, якими передбачені особливості здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності щодо фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності. Так, згідно зі ст. 3 Закону № 4448 органам державного нагляду (контролю), їх посадовим особам забороняється здійснювати щодо фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб заходи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, не передбачені цим Законом. Про це нагадує ДРС.

Дія цього Закону поширюється на фізичних осіб-підприємців, які не зареєстровані платниками ПДВ, діяльність яких не віднесена до високого ступеня ризику, та юридичних осіб, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, що передбачає включення ПДВ до складу єдиного податку, діяльність яких не віднесена до високого ступеня ризику відповідно до Закону № 877.

Виключенням з цього є проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) за додержанням:

- санітарного законодавства;

- законодавства про працю, зайнятість (у тому числі зайнятість та працевлаштування інвалідів);

- законодавства про рекламу щодо реклами про вакансії (прийом на роботу);

- законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування в частині призначення, нарахування та виплати матеріального забезпечення страхових виплат, надання соціальних послуг.

Також органи захисту прав споживачів мають право проводити позапланові перевірки за скаргами споживачів.

Дія Закону № 4448 не поширюється на суспільні відносини, пов'язані з державним контролем за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин.

Налаштуйте роботу бухгалтерії в єдиній ІТ-платформі LIGA360. Спільно оцінюйте фінансові й облікові ризики, обговорюйте новини з професійних медіа, отримайте повну й актуальну базу нормативів та документів для всього відділу. Дізнайтесь як діяти командою на 360.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини