Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як правильно укладати договори купівлі-продажу земельних ділянок сільгосппризначення – поради від Мін’юсту

Реклама

Перед продажем земельної ділянки слід дізнатися її реальну вартість і в договорі купівлі-продажу вказувати всі умови операції. Про це розповів начальник Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції Кирило Міненко. Він дав кілька порад власникам землі сільськогосподарського призначення, котрі хочуть її продати.

"Якщо у вас є необхідність продажу вашої земельної ділянки сільськогосподарського призначення, дізнайтеся її реальну вартість. Вказуйте реальну вартість у договорах, щоб потім не було інших нарікань, тому що розрахунок відбувається виключно в безготівковій формі. Якщо в договорі написано, що земельна ділянка продається за 100 тисяч гривень, нотаріусу потрібна платіжка на 100 тисяч гривень. Якщо після того, як ви вийдете від нотаріуса, вам ще обіцяли додатково в кишеню покласти, але щоб не оподатковувати, ще 100 тисяч гривень, ви маєте розуміти, що ви ці кошти можете не отримати. Тому потрібно всі умови передбачати в договорі, ціна має бути реальна, і ви будете максимально захищені", - наголосив К. Міненко.

Він радить власникам привести у відповідність до законодавства документи на землю. Так, пай стає повноцінною земельною ділянкою, коли відбувається реєстрація права власності.

"На даний час реєстрація права власності відбувається в Державному реєстрі речових прав, і кадастровий номер призначається Державним земельним кадастром. Кадастровий номер - це, ніби, як індивідуальний номер земельної ділянки, по якому вона і обліковується. Тому що, як правило, землі сільськогосподарського призначення не мають адреси, вони знаходяться в масиві, в рамках поля. Там є виключно кадастровий номер і площа цієї земельної ділянки. І ви їх можете відслідкувати самостійно, тому що Державний земельний кадастр є в публічному доступі, і ви можете ввести туди ваш кадастровий номер і побачити, який саме клаптик поля є у вашій власності. Якщо ви не маєте цього кадастрового номеру або ваша земля не знаходиться в Державному реєстрі речових прав, раджу обов'язково внести її в цей реєстр, тому що так само це є запобіжником стосовно дій шахраїв", - говорить посадовець.

Не дайте рейдерам і шахраям нажитися у період кризи! Поставте свої об'єкти нерухомості на моніторинг у сервісі SMS-Маяк. Сервіс миттєво проінформує про зміни статусу об'єктів нерухомого майна у вигляді сповіщення в особистому кабінеті, sms-повідомлення чи email-листа. Поставити на моніторинг зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини