Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін назвав головні правила документального оформлення господарських операцій

Реклама

Первинні документи, які є підставою для відображення в бухгалтерському обліку й узагальнення у фінансовій звітності господарських операцій, повинні містити обов'язкові реквізити, визначені Законом про бухоблік та Положенням № 88. Одиниця виміру господарської операції зазначається в первинному документі у натуральних вимірниках за можливості, в залежності від властивостей, характеру/способу зберігання і витрачання/використання активів. Так Міністерство фінансів України у листі від 06.10.2021 р. № 41010-07-10/30597 відповіло на запит щодо питань, пов'язаних з документальним оформленням господарських операцій.

Ваша думка важлива! Візьміть учать в опитуванні читачів БУХГАЛТЕР.ua за посиланням.

Одним із принципів бухгалтерського обліку та фінансової звітності, вказали у Мінфіні, є принцип єдиного грошового вимірника, за яким вимірювання та узагальнення всіх господарських операцій підприємства у його фінансовій звітності здійснюються в єдиній грошовій одиниці. Згідно зі статтею 99 Конституції України грошовою одиницею України є гривня.

У Мінфіні підкреслили, що відповідно до Закону про бухоблік питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належать до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи) відповідно до законодавства та установчих документів, який здійснює керівництво підприємством та несе відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах.

Згідно із Законом про бухоблік та Положенням № 88, первинні документи можуть бути складені у паперовій або в електронній формі та повинні мати обов'язкові реквізити. Первинні документи складаються на бланках типових і спеціалізованих форм, затверджених відповідним органом державної влади. Документування господарських операцій може здійснюватися із використанням виготовлених самостійно бланків, які повинні містити обов'язкові реквізити чи реквізити типових або спеціалізованих форм.

Безліч завдань бухгалтера - єдина ІТ-платформа LIGA360. Знаходьте та аналізуйте законодавство з бухгалтерського обліку, читайте аналітику, отримуйте алгоритми дій в щоденних ситуаціях. Заручіться підтримкою надійного партнера ЛІГА:ЗАКОН для розумних професійних рішень.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини