Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оприлюднено алгоритм отримання та витрачання тисячі грн для вакцинованих – хто з бізнесу зможе їх отримати

Реклама

Скористатися коштами в рамках програми з підтримки громадян і бізнесу в умовах пандемії «єПідтримка» можна буде упродовж чотирьох місяців після дня надходження коштів. Про це в коментарі Укрінформу повідомила заступниця міністра економіки Ірина Новікова.

За її словами, програма стартує 19 грудня та триватиме упродовж наступного року. Скористатися нарахованою сумою можна буде протягом чотирьох місяців після дня надходження коштів.

Взяти участь у програмі на першому етапі можна буде через мобільний застосунок «Дія». На другому етапі (за часом - третій квартал 2022 року) буде запропоновано альтернативний механізм нарахування, над яким зараз працюють. «Учаснику програми буде відкриватись віртуальний рахунок. Віртуальні рахунки - безкоштовні, комісій за обслуговування не буде», - уточнила заступниця міністра.

Як буде реалізовуватися програма з виплати вакцинованим

На низці веб-сайтів обласних держадміністрацій (приміром, Херсонської, Івано-Франківської, Львівської) було оприлюднено алгоритм роботи указаної програми, щоправда - без зазначення авторства.

Отже, виплати отримають усі повнолітні громадяни України, які мають повний курс вакцинації, незалежно від того, коли вони робили такі щеплення. Ця тисяча гривень не буде оподатковуватися, отримання коштів не є перешкодою для нарахування субсидій. Обов'язковою вимогою є отримання 2 доз антиковідних вакцин (підтвердження у додатку Дія або офіційним документом про вакцинацію).

Програма реалізовуватиметься в декілька етапів. Одразу від початку програми (І етап) отримання коштів відбуватиметься через додаток Дія. На другому етапі (ІІІ квартал 2022 року) буде запропоновано альтернативний механізм нарахування, над яким зараз працюють. За ним 1000 грн отримуватимуть ті громадяни України, які наразі не мають додатка Дія.

Громадянин може скористатися нарахованою сумою протягом 4 місяців після дня надходження коштів. У разі невикористання сума буде повернена державі. Програма бонусних нарахувань розпочнеться з 19 грудня та триватиме впродовж наступного року.

Читаєте БУХГАЛТЕР.ua? Запрошуємо взяти участь в опитуванні.

Як будуть нараховувати кошти громадянами

Фінансові операції здійснюватимуться банками-партнерами, які мають надійні системи захисту платежів. Віртуальні картки - безкоштовні, жодних комісій за обслуговування не буде. Послідовність наступна:

- банки-емітенти підписують договори інформаційної взаємодії та декларацію відповідності технічним вимогам, вносять MCC-коди для обмеження витрат за спеціальними банківськими картками. Безкоштовно випускають такі картки для населення;

- громадяни у мобільному додатку Дія проходять коротку верифікацію, яка дозволяє їм отримати гроші на спеціальні банківські картки;

- Мінекономіки нараховує гроші на спеціальні карткові рахунки громадян - по 1 тис. грн;

- громадяни розраховуються грошима з підприємствами, які відповідають визначеним MCC-кодам.

Надання готівки не передбачене.

Які послуги можна буде оплатити за програмою

Повний перелік послуг, на які можна буде витратити 1000, ще формується. Планується, що витратити кошти буде можна на придбання залізничних та авіаквитків на внутрішні рейси, абонементів до спортзалів чи фітнес-клубів, відвідування кінотеатру, театру, музею чи виставкового центру, придбання книг (зараз опрацьовується процес реалізації).

Чи можна розрахуватись за рахунок допомоги за послугу, якщо вона коштує більше 1000 грн, наприклад, додавши власні кошти з іншого рахунку? На це відповідають, що поки що розрахуватись можна тільки за послугу, вартістю до 1000 грн включно.

Які суб'єкти господарювання можуть узяти участь у програмі

Громадяни розраховуються грошима у підприємствах, які відповідають

визначеним MCC-кодам. Підприємств-учасників програми буде приблизно 6000. До програми планують залучити підприємства будь-якої форми власності, що є резидентами України, юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Для участі підприємствам потрібна наявність платіжного терміналу або онлайн точки продажів, відповідність основній діяльності та MCC-коду, перелік яких буде визначено постановою КМУ. Відбір здійснюватиметься на підставі MCC-кодів (коди типів витрат). Перелік кодів буде затверджений КМУ. Додаткової реєстрації для компаній для участі в програмі не потрібно.

МСС код - це код, який закріплюється за платіжним терміналом банком, використовується для класифікації бізнесу за видами товарів або послуг, які він надає.

Держава контролюватиме випадки нецільового використання коштів та блокуватиме нечесних гравців ринку від участі у програмі.

Отримайте всі відповіді щодо бухгалтерського й кадрового обліку на ІТ-платформі LIGA360. Покрокові інструкції, експертні роз'яснення, свіжа аналітика. Подробиці за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини