Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Алгоритм заповнення податкової накладної при самостійній ліквідації ОЗ: вказівки ДПС

Реклама

В Головному управлінні ДПС у Луганській області пояснили, який порядок заповнення ПН при ліквідації ОЗ за рішенням платника податків.

Зважаючи, що ліквідацію ОЗ за самостійним рішенням платника податків прирівнюють до постачання товарів, то списуючи об'єкт ОЗ нараховують ПДВ і оформлюють ПН. Податкові зобов'язання за ставкою 20% нараховують на звичайну ціну списаного ОЗ, але не нижче від балансової вартості на момент ліквідації (пп. 14.1.191, пп. "а" п. 185.1, ПКУ).

Якщо втратили основні засоби через форс-мажорні обставини, із причин, що не залежать від платника податків, таких як: крадіжка, пожежа, потоп та ін. і навіть ліквідація за власною ініціативою, тоді ПДВ не нараховують, при умові, що цей об'єкт демонтували, знищили і правильно все задокументували.

Відмінність ПН при ліквідації ОЗ - особливий тип причини невидачі покупцеві - "05". Цей код проставляють у відповідному рядку лівого верхнього квадратика ПН. Водночас ліквідаційна ПН не буває зведеною. Тому всі інші рядки в лівому верхньому квадраті ПН слід залишати незаповненими.

Спеціальні правила встановлено також для даних покупця. В найменуванні зазначають своє власне або ПІБ фізособи-підприємця, а індивідуальний податковий номер умовний - "400000000000" (п. 12 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307). Рядок "Податковий номер" покупця й код джерела реєстрації в правій частині ПН не заповнюють.

В табличній частині розписують абсолютно всі графи рядка, докладно розшифровуючи номенклатуру (найменування ОЗ за даними бухобліку), код за УКТ ЗЕД, одиниці виміру з їхнім кодуванням, кількість, ціну без ПДВ, код ставки, вартість без ПДВ і суму податку. У тому випадку, коли ОЗ імпортований, проставляють також хрестик у графі 3.2.

Користуйтесь в роботі публікаціями:

- "Ліквідація основних засобів: документальне оформлення й облік. Частина І";

- "Вимушена ліквідація основних засобів без ПДВ: які документи підтверджують їх знищення, зруйнування, крадіжку чи перетворення".

Знаходьте потрібну інформацію в один клік на ІТ-платформі LIGA360. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини