Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КМУ затвердив порядок виплати 1000 грн вакцинованим – заявку на кошти слід подати до 29 грудня

Реклама

Кабмін прийняв постанову від 09 грудня 2021 р. № 1272 «Деякі питання надання допомоги в рамках Програми “єПідтримка”». Прем'єр-міністр Денис Шмигаль підкреслив, що програма дозволить підтримати бізнес, який найбільше відчув наслідки пандемії, та заохотити людей до вакцинації. «На першому етапі програма реалізовуватиметься з 19 грудня через застосунок Дія. Українці зможуть оформити віртуальні картки, які будуть розроблені спеціально для виплат. Оформлення картки «єПідтримка» безкоштовне і без жодної плати за обслуговування. Витратити 1000 грн можна буде на визначений перелік послуг», - зауважив Денис Шмигаль. Як відзначив Прем'єр-міністр, для отримання виплат на першому етапі треба подати заявку в Дії до 29 грудня.

Згідно з програмою повнолітні вакциновані двома дозами громадяни України, які мають сертифікат у застосунку Дія, зможуть отримати 1000 грн від держави і витратити їх на театри, кіно, музеї, спортзали, концерти, книги, внутрішні перевезення. Про це інформує Мінцифра.

Гроші надаються на 4 місяці з моменту отримання. Якщо за цей час вони не будуть витрачені, рахунок закриють. Кошти можна буде витратити як онлайн, так і офлайн, але лише на вказані категорії українського бізнесу.

Банки розпізнаватимуть категорію під час оплати карткою за допомогою МСС-кодів. Це код, який присвоюється торговій точці і характеризує напрям її бізнесу. При оплаті карткою єПідтримка він має збігтися з одним з кодів, указаних у постанові КМУ. Йдеться про MCC коди 5942, 7832, 7922, 7929, 7991, 4112, 4511, 7941, 7997. Якщо бізнес зареєстрований в іншій категорії, здійснити оплату не вдасться.

Бажаєте першими дізнаватись про зміни, що впливають на ваш бізнес? Спробуйте ІТ-платформу LIGA360. Отримуйте автоматичні сповіщення про зміни законодавства, контрагентів, майна. Дізнатися більше за посиланням.

На що можуть бути витрачені кошти? «Ці кошти ви зможете витратити в музеях, театрах, кінотеатрах та книжкових магазинах, а також на внутрішні перевезення. Якщо захочеться купити светр у магазині, оплата не пройде, оскільки ця торгова точка має МСС-код “Одяг”. Це саме стосується книг у супермаркетах. Але якщо ви будете купувати квиток на потяг або в кіно - платіж пройде, оскільки ця торгова точка має відповідний МСС, що підпадає під програму єПідтримки”, - зазначила заступниця міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації МКІП Анастасія Бондар.

Витратити гроші, переказати їх на іншу картку, зняти готівкою буде неможливо.

Мінцифри зазначає, що ця програма реалізується виключно в застосунку Дія. Тому закликає не вестися на дії шахраїв, які пропонуватимуть витратити гроші в інших місцях або перевести гроші з картки в готівку. Кіберполіція уважно відстежуватиме всі підозрілі ситуації та виплати.

Як зазначають у Мінекономіки, з 19 грудня послуга стане доступна в мобільному застосунку Дія, на другому етапі (3 квартал 2022 року) буде запропоновано альтернативний механізм нарахування, над яким зараз працюють. Наразі участь в програмі беруть 6 банків: Monobank, Альфа-банк, А-Банк, ПриватБанк, Укргазбанк, Ощадбанк. Поступово будуть долучатись і інші банки.

Більш детально про програму - в нашому аналітичному матеріалі. Зокрема, ми наводимо алгоритм дій, необхідних для реєстрації в програмі та отримання коштів на рахунок.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини