Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Власник підприємства або ФОП розлучається – чи отримає дружина 50% бізнесу: Верховний Суд

Реклама

Суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Ольга Ступак виступила з лекцією «Практика Верховного Суду щодо поділу та спадкування корпоративних прав». Вона нагадала про Рішення КСУ № 17-рп/2012 щодо офіційного тлумачення положення ч. 1 ст. 61 СКУ. У ньому зроблено висновок, що статутний капітал та майно приватного підприємства, сформовані за рахунок спільної сумісної власності подружжя, є об'єктом їхньої спільної сумісної власності. Лекторка зауважила, що й після прийняття Закону про ТОВ згадане Рішення має виконуватися.

Так, у постанові від 13 березня 2019 року у справі № 756/10797/15 КЦС ВС зробив правовий висновок, що з моменту внесення коштів до статутного капіталу товариства за рахунок спільного сумісного майна подружжя такі кошти є власністю товариства, тому в одного із подружжя виникає лише право грошової вимоги щодо стягнення половини внесених до статутного капіталу коштів. Аналогічно слід розглядати й ситуації, коли до статутного капіталу внесено не кошти, а майно, що є об'єктом права спільної сумісної власності. Це та ще понад 96 млн судових рішень можна знайти у системі VERDICTUM.

У постанові Великої Палати ВС від 3 липня 2019 року у справі № 554/8023/15 зроблено висновок, що відчуження частки корпоративних прав одним із подружжя під час розгляду справи судом не позбавляє права іншого з подружжя претендувати на компенсацію 1/2 від вартості частки майна товариства відповідно до частки другого з подружжя у статфонді цього товариства.

Постанова КЦС ВС від 19 лютого 2020 року у справі № 279/6459/14 стосується спорів про поділ майна подружжя, один із яких є суб'єктом підприємницької діяльності. ВС вказав, що майно ФОП може бути об'єктом спільної сумісної власності подружжя і предметом поділу між кожним із подружжя. «Тобто майно ФОП, коли не створюється приватне підприємство, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя. Такий підхід є незмінним», - зазначила Ольга Ступак.

Але особливу увагу вона звернула на постанову ВП ВС від 29 червня 2021 року у справі № 916/2813/18. Спір розглядався в порядку господарського судочинства - позивач просив визнати недійсним договір відчуження одним із подружжя своєї частки у статутному капіталі ПП на користь третьої особи, оскільки договір укладений без згоди іншого з подружжя.

У цій справі ВП ВС вказала, що в разі внесення спільного майна подружжя (гроші, нерухомість, автомобілі тощо) до статутного капіталу юридичної особи воно стає вже власністю цієї особи, а не подружжя. Тож у такому випадку подружжю треба ділити вже не майно, а саме право на частку в статутному капіталі. Натомість, якщо спірне майно використовувалося в діяльності ФОП, то ділити слід саме відповідні об'єкти - по 1/2 грошей, нерухомості, авто тощо.

Як приклад Ольга Ступак навела постанову КЦС ВС від 10 листопада 2021 року у справі № 496/1249/13-ц. Під час шлюбу один із подружжя зареєстрував ПП як юридичну особу, у власності якого на час розірвання шлюбу перебували об'єкти нерухомості, автомобілі, земельні ділянки. Суди першої та апеляційної інстанцій розділили вказане майно між подружжям. Касаційний суд скасував попередні рішення та вказав, що майно належить юридичній особі й не може одночасно належати різним суб'єктам цивільних відносин: і підприємству, і фізичній особі - його засновнику. В такій ситуації ефективним способом захисту для позивача є стягнення з іншого з подружжя грошової компенсації за частку в статутному капіталі підприємства. «Сьогодні судова практика орієнтована на постанову Великої Палати від 29 червня 2021 року», - сказала суддя.

Також вона навела постанову ВП ВС від 24 квітня 2018 року у справі № 925/1165/14, яка стосувалася стягнення вартості частини майна, пропорційної частці позивача в статутному капіталі товариства. Велика Палата ВС зробила висновок, що вартість частини майна товариства, яке підлягає виплаті, повинна відповідати вартості активів товариства за вирахуванням вартості його зобов'язань (тобто вартості чистих активів), пропорційній до частки учасника в статутному капіталі товариства.

Не дайте рейдерам і шахраям нажитися у період кризи! Поставте свої об'єкти нерухомості на моніторинг у сервісі SMS-Маяк. Сервіс миттєво проінформує про зміни статусу об'єктів нерухомого майна у вигляді сповіщення в особистому кабінеті, sms-повідомлення чи email-листа. Поставити на моніторинг зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини