Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОП-єдинник консультує телефоном чи у месенджерах – чи потрібен йому РРО після перевищення річного обсягу доходів

Реклама

До податківців звернувся ФОП - єдинник другої групи, який надає інформаційні послуги в електронній формі (онлайн) за допомогою мобільного телефону, електронної пошти та безкоштовних онлайн додатків для дзвінків і обміну повідомленнями: Вайбер, Телеграм, Скайп тощо. Оплата за надані послуги приймається за допомогою Приват24, Ощад24, LiqPay, EasyPay, PayPong, City24, Fondy, WayForPay тощо. У підприємця виникло питання щодо обов'язку застосування ним РРО/ПРРО після перевищення у 2021 році річного обсягу доходу у 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, при прийманні оплати за надані послуги онлайн.

На це податківці відповіли в ІПК ДПС від 18.11.2021 р. № 4415/ІПК/99-00-07-05-01-06 наступне: у разі перевищення платником єдиного податку другої - четвертої груп (фізичною особою - підприємцем) в календарному році обсягу доходу застосування РРО/ПРРО для такого платника є обов'язковим. Воно починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб'єкта господарювання як платника єдиного податку.

Пунктом 61 підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ чітко регламентовано, що такий критерій, для цілей незастосування РРО, як обсяг доходу, діє виключно у період до 01.01.2022 р.

Поряд з цим, пунктом 14 ст. 9 Закону № 265 встановлено пільгу, відповідно до якої, РРО та/або програмні РРО та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

Надаючи відповідь на поставлене питання, ДПС зазначила, що у разі провадження підприємцем діяльності лише з надання послуг (без реалізації товарів, виконання робіт таким суб'єктом господарювання) та за умови проведення розрахунків за надані послуги виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів застосування РРО для такого Підприємця не є обов'язковим.

Де бухгалтеру шукати інформацію й відповіді? Впевнитися в професійному рішенні допоможе ІТ-платформа LIGA360:Бухгалтер. Актуальне законодавство з бухобліку, аналітика від експертів, зручні бухгалтерські сервіси й алгоритми дій. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини