Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС пояснила, чи подають працюючі ФОП додаток 1 до податкової декларації

Реклама

ФОП, які мають основне місце роботи, звільнені від сплати за себе ЄСВ за місяці звітного періоду, за які роботодавець сплатив страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Про це нагадують в ГУ ДПС у Вінницькій області із посиланням на ч. 6 ст. 4 Закону про ЄСВ.

Такі особи можуть бути платниками ЄСВ за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб.

Однак податкова декларація платника ЄП - ФОП не подається та не заповнюється за умови дотримання ними вимог, які дають право на звільнення таких осіб від сплати за себе ЄСВ. Такі особи можуть подавати Додаток 1 виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соцстрахування.

Тож ФОП - платники ЄП I - III груп, які мають основне місце роботи, та за яких роботодавець сплатив ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску за всі календарні місяці звітного періоду, Додаток 1 до податкової екларації не заповнюють та не подають.

Якщо ж роботодавець у звітному періоді нарахував та сплатив ЄСВ у розмірі менше мінімального страхового внеску (наприклад, у випадках коли працівник працював неповний місяць у зв'язку з прийняттям/звільненням в середині місяця) або не нараховував та не сплачував (наприклад, у зв'язку із перебуванням працівника повний місяць у відпустці за свій рахунок), то такі ФОП зобов'язані самостійно визначити базу нарахування за такі місяці у розмірі не менше мінімальної зарплати та відобразити у графі 2 розділу 9 Додатка 1 до податкової декларації.

За місяці, за які роботодавець сплатив ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску, у графі 2 розділу 9 Додатка 1 податкової декларації в паперовому вигляді проставляють прочерки, в електронному варіанті - поля залишають незаповненими.

Уникнути помилок допоможе фахова аналітика в Liga360. Не пропустіть жодної профільної новини, слідкуйте за гарячими темами у галузі, отримайте найширший діапазон експертних думок. Придбайте систему прямо зараз та завжди майте роз'яснення експертів під рукою.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини