Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як МОЗ планує підвищувати зарплату медикам у 2022 році

Реклама

МОЗ опублікувало для громадського обговорення проєкт постанови про підвищення оплати праці медпрацівників.

Рішення покликане підвищити престижність праці медпрацівників установ, закладів, організацій галузей бюджетної сфери та підприємств які фінансуються або дотуються з бюджету.

Для цього запропонована на 2022 рік надбавка за престижність праці медпрацівникам установ, закладів, організацій та підприємств у розмірі:

- лікарям (крім лікарів-інтернів) та професіоналам з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності, до 500%;

- фахівцям з базовою вищою та неповною вищою медичною до 300%.

Розмір цієї надбавки обчислюватимуть, виходячи з розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду за ЄТС. Переглядайте статтю "ЄТС-2022: посадові оклади в бюджетній сфері".

Проте конкретний розмір надбавки за престижність праці медпрацівника у 2022 році установлюватиме керівник відповідної установи, закладу, організації та підприємства.

Керівники установ, закладів, організацій галузей бюджетної сфери, які повністю утримуються за рахунок бюджету, повинні забезпечити виплату надбавки за престижність праці медпрацівника у розмірі який забезпечить отримання:

- лікарем (крім лікарів-інтернів) та професіоналом з вищою немедичною освітою, що допущений до медичної діяльності в закладах охорони здоров'я, нарахованої зарплати за повністю виконану місячну (годинну) норму праці на рівні не менше 20 000 грн:

- фахівцям з базовою вищою та неповною вищою медичною освітою - на рівні не менше 13 500 грн.

Розмір надбавки за престижність праці медпрацівникам підприємств, які уклали договір про медичне обслуговування населення з НСЗУ та фінансуються або мають право на фінансування за рахунок місцевих бюджетів, повинен забезпечувати оплату праці у розмірі не нижчому, ніж:

1) у місячному розмірі:

- 20000 грн для лікарів (крім лікарів-інтернів) та професіоналів з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров'я;

- 13500 грн для посад фахівців з базовою вищою медичною освітою та неповною вищою медичною освітою;

2) у погодинному розмірі:

- 120,37 грн для лікарів (крім лікарів-інтернів) та професіоналів з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров'я, крім посад лікарів-інтернів;

- 81,25 грн для посад фахівців з базовою вищою медичною освітою та неповною вищою медичною освітою.

При обчисленні розміру зарплати медпрацівника для забезпечення вказаного її рівня не враховуватимуть доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров'я, за роботу в нічний та надурочний час, премії до святкових і ювілейних дат.

Керівники установ, закладів, організацій галузей бюджетної сфери та підприємств одночасно повинні забезпечити диференціацію зарплати працівників у межах фонду оплати праці, шляхом встановлення доплат, надбавок з урахуванням складності, відповідальності та умов виконуваної роботи, кваліфікації працівника, результатів його роботи.

Надбавку за престижність праці не враховуватимуть при встановленні доплат та надбавок медпрацівникам.

Планується, що така постанова буде застосовуватись з 1 січня 2022 року.

Отримайте всі відповіді щодо бухгалтерського й кадрового обліку на ІТ-платформі LIGA360. Покрокові інструкції, експертні роз'яснення, свіжа аналітика. Подробиці за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини