Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як "спрацює" розблокування РК у декларації – ДПС

30 грудня 2021, 15:50
5078
0
Реклама

До податківців звернулись із запитом щодо того, у якому звітному періоді покупець може скласти розрахунок коригування до зведеної податкової накладної, складеної відповідно до вимог п. 198.5 ПКУ, у разі якщо до податкової накладної, що була складена постачальником на покупця за операцією з постачання товарів/послуг та включена таким покупцем до податкової накладної, складеної відповідно до п. 198.5 ПКУ, постачальником складено розрахунок коригування на зменшення суми компенсації, реєстрацію якого в ЄРНН було зупинено.

На це у податковому відомстві відповідають - якщо виникли підстави для зменшення податкового кредиту, але реєстрацію відповідного РК, складеного постачальником, зупинено, то платник податку - покупець повинен у звітному періоді, протягом якого був проведений такий перерахунок, самостійно зменшити податковий кредит на підставі бухгалтерської довідки.

Водночас у податковому періоді, у якому за результатами проведеного перерахунку зменшено (у тому числі на підставі бухгалтерської довідки) суми ПДВ, що були віднесені до податкового кредиту при придбанні з ПДВ, платник податку може скласти РК до зведеної податкової накладної, складеної відповідно до п. 198.5 ПКУ, та зареєструвати його в ЄРПН.

У разі зупинення реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування платник податку - постачальник може зменшити податкові зобов'язання на суму ПДВ, зазначену у ньому, після припинення процедури такого зупинення:

• у разі своєчасної реєстрації в ЄРПН такого розрахунку коригування - у податковій декларації з ПДВ того звітного (податкового) періоду, в якому його складено;

• у разі несвоєчасної реєстрації в ЄРПН - у податковій декларації з ПДВ того звітного (податкового) періоду, в якому його зареєстровано в ЄРПН.

Нагадаємо, питання розблокування РК розглядалося також в ІПК ДПС від 07.10.2021 р. № 3758/ІПК/99-00-21-03-02-06.

Докладніше про процедурні тонкощі читайте в матеріалі "Розблокування ПН/РК: готуємо пакет документів" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух".

Де бухгалтеру знаходити відповіді на робочі питання? У системі LIGA360: Бухгалтер зібрано 1,4 тисячі алгоритмів дій та інструкцій. Придбайте систему прямо зараз та завжди майте роз'яснення експертів під рукою.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 101.24 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua)

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини