Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як нараховують ПДВ при використанні бюджетних коштів

5 січня 2022, 13:35
5077
0
Реклама

Податківці з приводу формування податкових зобов'язань та податкового кредиту при отриманні коштів з місцевого бюджету міркують так. Якщо згідно з умовами договорів отримувачем товарів/послуг, придбаних за рахунок коштів місцевого бюджету, є розпорядник бюджетних коштів, то податкові накладні постачальниками складаються на такого розпорядника. Суми ПДВ, нараховані (сплачені) таким розпорядником при придбанні товарів/послуг, зокрема, за рахунок бюджетних коштів, відносяться до складу податкового кредиту на підставі податкових накладних, складених та зареєстрованих в ЄРПН постачальниками.

Якщо згідно з умовами договору отримувачем товарів/послуг вказано не розпорядника бюджетних коштів, а іншу особу, то податкова накладна складається на таку іншу особу (незалежно від того, що виконання обов'язку щодо оплати за товари/послуги може бути покладено на розпорядника бюджетних коштів). При цьому суми ПДВ, нараховані (сплачені) при придбанні товарів/послуг (у тому числі за рахунок коштів місцевого бюджету) включаються до складу податкового кредиту саме такою іншою особою (за умови наявності відповідного документального підтвердження).

Якщо придбані розпорядником бюджетних коштів товари/послуги призначені для використання в оподатковуваних ПДВ операціях, то податкові зобов'язання з ПДВ на підставі п. 198.5 ПКУ при придбанні таких товарів/послуг за рахунок бюджетних коштів не нараховуються.

Якщо придбані товари/послуги, за якими суми податку були включені до складу податкового кредиту, призначаються для використання або починають використовуватися, зокрема в неоподатковуваних ПДВ операціях (зокрема, звільнених від оподаткування ПДВ операціях відповідно до п. 197.1.7 ПКУ), то у такого платника податку виникає обов'язок щодо нарахування податкових зобов'язань з ПДВ за правилами, визначеними п. 198.5 ПКУ.

Якщо товари/послуги було придбано без ПДВ, тобто податковий кредит за операціями з їх придбання не був сформований, то податкові зобов'язання згідно з п. 198.5 ПКУ не нараховуються.

Докладніше про формування податкового кредиту з ПДВ сфери читайте в статті «Податковий кредит: правила визнання» сучасного медіа для бухгалтерів «Інтербух».

Маєте питання щодо бухгалтерського обліку? З ним допоможе комплекс інформаційно-аналітичних продуктів LIGA360:Бухгалтер. Тут зібрані усі щоденні ситуації для бухгалтера, а також є консультації особистого експерта. Подробиці за посиланням.

Джерело: ІПК ДПС від 04.11.2021 р. № 4166/ІПК/99-00-21-03-02-05

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини