Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Яка неоподаткована сума витрат роботодавця на навчання працівників у 2022 році

Реклама

Податківці пояснили, чи оподатковувати ПДФО участь у семінарі (конференції, навчанні) працівника, якщо семінар (конференція, навчання) проводиться за профілем діяльності юрособи, у тому числі за кордоном.

З огляду на п. 165.1.21 ПКУ до оподаткованого доходу не включають суму, сплачену будь-якою юридичною або фізичною особою на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за здобуття освіти, за підготовку чи перепідготовку платника податку, але не вище 3-кратного розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (у 2022 році - 19500 грн), за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки чи перепідготовки такої фізичної особи.

Окрім того, до оподатковуваного доходу не включають суму витрат роботодавця у зв'язку з підвищенням кваліфікації (перепідготовкою) платника податку згідно із законом (пп. 165.1.37 ПКУ).

Тому, сума коштів, сплачена роботодавцем на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за навчання фізичної особи, що не перевищує у 2022 році 19500 грн за кожний місяць навчання та витрати роботодавця у зв'язку з підвищенням кваліфікації (перепідготовкою) працівника, не включається до складу оподатковуваного доходу працівника.

При порушенні умов та в частині перевищення суми, визначеної пп. 165.1.21 ПКУ, кошти, сплачені роботодавцем за навчання фізичної особи, прирівнюють до додаткового блага та оподатковують ПДФО за ставкою 18%.

В ситуації, коли запрошеною стороною семінару (конференції) та за умовами договору отримувачем інформаційно-консультаційних послуг виступає юридична особа (роботодавець), інтереси якої представляє працівник, тоді сума, сплачена юридичною особою (роботодавцем) за участь у семінарі (конференції), не є доходом такого працівника та об'єктом оподаткування ПДФО.

Якщо за умовами договору запрошеною стороною та отримувачем інформаційно-консультаційних послуг буде працівник, тоді суму, сплачену юридичною особою (роботодавцем) за участь у семінарі (конференції) за такого працівника, слід розглядати як дохід, отриманий таким працівником у вигляді додаткового блага, який включають до оподатковуваного доходу та оподатковують за ставкою 18%.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 103.04 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Не пропусти важливих змін у Новому Році. Нові правила, закони чи реквізити для сплати податків - про все повідомить LIGA360. Тільки до 14 січня LIGA ZAKON дарує новорічні знижки на преміум-рішення. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини