Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінекономіки пропонує скоротити тривалість додаткової відпустки на дітей

Реклама

На сайті Мінекономіки з'явився законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо реформування законодавства у сфері соціальних відпусток)".

Серед пропонованих змін, зокрема:

1. Додаткова відпустка тривалістю 7 календарних днів надаватиметься за основним місцем роботи щорічно:

1) матері та батьку двох або більше дітей віком до 15 років;

2) матері та батьку дитини (дітей) з інвалідністю віком до 18 років;

3) одиноким матері та батьку;

4) матері та батьку повнолітніх сина або дочки з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи;

5) особі, яка усиновила дитину (дітей);

6) опікуну (піклувальнику) дитини (дітей) або особи (осіб) з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи;

7) одному з прийомних батьків;

8) одному з батьків-вихователів.

За наявності декількох підстав для надання такої відпустки, передбачених пунктами 1-4, її загальна тривалість не буде перевищувати 10 календарних днів.

Водночас така відпустка, не використана в поточному календарному році, на наступний рік не буде переноситись, крім випадків, коли вона має бути використана не пізніше як до кінця наступного календарного року.

2. При звільненні працівника йому будуть виплачувати грошову компенсацію за всі не використані ним дні додаткової відпустки на дітей, які перенесені з попереднього календарного року. У разі використання чи виплати грошової компенсації за таку відпустку працівник не зможе користуватись правом на неї в календарному році звільнення на іншому підприємстві, в установі, організації.

3. За бажанням матері, батька дитини надаватиметься відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Таку відпустку зможуть використати батьки одночасно.

4. Також буде забезпечене індивідуальне право кожного з батьків дитини на безперешкодне (не обмежене зовнішніми обставинами) отримання соціальних відпусток.

5. Включать в законодавство визначення терміну "одинока мати"/"одинокий батько", якими слід користуватися при застосуванні норм законодавства про працю та відповідно вичерпний перелік категорій осіб, які слід до них віднести.

6. Закріплять право бабусі, дідуся чи законного представника дитини на відпустку для догляду за дитиною, яка є сиротою, позбавлена батьківського піклування та/або мати чи батько якої є одинокими.

Маєте питання щодо відпусток? Відповіді знайдете в системі LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Більше переваг дізнайтеся за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини