Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Макулатура на підприємстві – тема номера видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

19 січня 2022, 13:35
1693
0
Реклама

Зазвичай до макулатури здають той папір, який раніше вже було списано на витрати. Наприклад, офісний папір переважно зараховують до адміністративних витрат у момент передання для використання. Періодичні газети та журнали потрапляють до адміністративних витрат у момент надходження на підприємство (передання в експлуатацію) як малоцінні та швидкозношувані предмети (МШП). Відповідно, на момент утворення макулатури таких активів вже немає. Через це постає питання щодо того, як оприбуткувати макулатуру.

Згідно з п. 2.13 Методрекомендацій № 2 первісна вартість запасів, що надійшли на склад від забракованих виробів і зворотних відходів виробництва, ліквідації основних засобів, визначають за чистою вартістю реалізації, якщо такі запаси призначено для реалізації, або в оцінці їх можливого використання.

З огляду на це ту макулатуру, яку здають на спеціалізовані підприємства за гроші, оприбутковують за чистою вартістю реалізації.

Чиста вартість реалізації запасів - очікувана ціна реалізації запасів в умовах звичайної діяльності за вирахуванням очікуваних витрат на завершення їх виробництва й реалізацію (п. 4 НП(С)БО 9).

Тобто в ідеальному варіанті на субрахунку 209 буде відображено ту саму вартість, за якою макулатуру передбачають здати на спеціалізоване підприємство (якщо витрати на реалізацію неістотні).

У ПКУ не передбачено коригувань фінансового результату до оподаткування на операції, пов'язані з обігом макулатури. Тому всі платники податків показують такі операції лише за бухгалтерськими правилами.

Порядок відображення в обліку з ПДВ операцій із макулатурою чітко не визначено. Відповідно до п. 23 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ тимчасово, до 1 січня 2027 року (завдяки Закону № 1914), від оподаткування ПДВ звільнено операції з постачання, операції з імпорту відходів та брухту чорних і кольорових металів, а також паперу та картону для утилізації (макулатури та відходів) товарної позиції 4707 згідно з УКТ ЗЕД. За цим кодом значиться папір і картон для утилізації (макулатура та відходи).

Детальніше на цю тему читайте у статтях видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН:

- "Макулатура від упаковки: особливості обліку";

- "Макулатура на підприємстві: податковий і бухгалтерський облік".

Отримайте всі відповіді щодо бухгалтерського обліку на ІТ-платформі LIGA360. Покрокові інструкції, експертні роз'яснення, свіжа аналітика. Подробиці за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини