Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний суд видав роз’яснення щодо відсторонення невакцинованих працівників

Реклама

Федерація профспілок України поділилася роз'ясненням Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду (лист від 24.12.2021 р. № 3223/0/208-21), яке стосується вирішення справ за позовами відсторонених невакцинованих працівників.

Викладена в листі позиція ВС носить рекомендаційний характер, а спори мають вирішуватись місцевими та апеляційними судами, з урахуванням обставин кожної конкретної справи.

В цьому роз'ясненні йдеться, що оскільки під час відсторонення працівника тимчасово увільняють від виконання своїх трудових обов'язків та він не може виконувати роботу, тоді за загальним правило такому працівникові зарплату не виплачують. Чинне законодавство не передбачає обов'язку роботодавця зберегти зарплату за працівником, відстороненим через відмову вакцинуватися від коронавірусної хвороби.

При цьому, відсторонюючи працівника, керівник повинен діяти в спосіб та в межах повноважень, передбачених законом.

В наказі про відсторонення мають бути зазначені підстави та строк такого відсторонення. Керівник повинен ознайомити з таким наказом працівника. Якщо працівник відмовляється ознайомитись з наказом та поставити свій підпис, про це складається акт. На період відсторонення за працівником зберігають робоче місце. Звільнення працівника з підстав відмови від вакцинації незаконне.

Тож ВС рекомендував судам враховувати викладене при здійсненні правосуддя, але з урахуванням обставин конкретної справи.

Що кажуть суди та чи можливе успішне оскарження відсторонення від роботи невакцинованих працівників, читайте за посиланням.

Також зважайте, що медики, комунальники та місцеве самоврядування повинні отримати щеплення від COVID-19 до 31 січня.

Отримайте покрокові алгоритми дій, судову практику, свіжу аналітику на ІТ-платформі LIGA360. Подробиці за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини