Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Акти і довідки податкових перевірок будуть оформляти за новими єдиними правилами – наказ Мінфіну

Реклама

Мінфін наказом від 22.12.2021 р. № 702 виклав у новій редакції Порядок оформлення результатів документальних перевірок дотримання законодавства України з питань державної митної справи, податкового, валютного та іншого законодавства платниками податків - юридичними особами та їх відокремленими підрозділами. Надалі він буде іменуватися Порядок оформлення результатів документальних перевірок дотримання законодавства України з питань податкового, валютного та іншого законодавства платниками податків. У результаті новацій з Порядку зникнуть згадки про перевірки дотримання митного законодавства. Окрім того надалі Порядок буде стосуватися й оформлення результатів документальних перевірок щодо дотримання законодавства платниками - фізичними особами, адже Мінфіном визнано таким, що втратив чинність, Порядок № 395. Раніше Порядок № 727 говорив про перевірки юросіб.

Оновлений Порядок розроблено відповідно до вимог ПКУ для застосування посадовими особами контролюючих органів при оформленні результатів документальних перевірок платників податків (у розумінні ст. 15 Кодексу) дотримання податкового, валютного законодавства, законодавства про збір та облік ЄСВ та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи. Щоправда, дія Порядку не поширюється на оформлення результатів перевірок з питань дотримання платником податків принципу "витягнутої руки".

Результати документальних перевірок оформлюються у формі акта або довідки документальної перевірки. У разі встановлення під час перевірки порушень складається акт документальної перевірки, а в разі відсутності порушень - довідка документальної перевірки.

Наказ № 702 зареєстровано в Мін'юсті 14 січня 2022 р., набирає чинності з дня його офіційного опублікування (станом на 17.01.2022 р. не опублікований).

Де бухгалтеру шукати інформацію й відповіді? Впевнитися в професійному рішенні допоможе ІТ-платформа LIGA360:Бухгалтер. Актуальне законодавство з бухобліку, аналітика від експертів, зручні бухгалтерські сервіси й алгоритми дій. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини