Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Штрафи за відсутність чи порушення бухобліку зростуть у 10 разів – зареєстровано законопроект

Реклама

Групою народних депутатів зареєстровано проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення вимог державного фінансового контролю (№ 6522 від 18.01.2022 р.). Автори проекту мають на меті "запровадження засобів ефективного захисту у випадках окремих порушень законодавства про публічні закупівлі, а також про відкритість використання публічних коштів". Що ж конкретно заплановано?

Законопроектом пропонується внести зміни до КпАП, встановивши відповідальність за невиконання законних вимог посадових осіб органу державного фінансового контролю, шляхом доповнення Кодексу статтею 188-58. Проектом передбачається також збільшення розмірів штрафів, встановлення відповідальності за невиконання норм Закону України "Про відкритість використання публічних коштів".

Так, ст. 164-2 КпАП, яка передбачає відповідальність за порушення законодавства з фінансових питань, буде викладена в новій редакції. За порушення порядку проведення інвентаризації, несвоєчасне подання на розгляд, погодження або затвердження річного фінансового плану підприємства державного сектору економіки та звіту про його виконання, штраф буде від 425 до 850 грн. За приховування в обліку валютних та інших доходів, непродуктивних витрат і збитків, відсутність бухобліку або ведення бухобліку та складання фінзвітності з порушенням встановлених вимог, неподання або подання недостовірної або неповної фінзвітності, невжиття заходів по відшкодуванню з винних осіб збитків від недостач, розтрат, крадіжок і безгосподарності, штраф має бути від 1700 до 2550 грн. Повторні названі порушення обійдуться вже у штраф від 2550 до 3400 грн. Чинна редакція ст. 164-2 КпАП передбачає штраф від 136 до 255 грн (від 170 до 340 грн за повторне).

Новою в КпАП буде ст. 188-58, яка передбачає відповідальність за невиконання законних вимог посадових осіб органу державного фінансового контролю. Тут штраф становитиме від 17000 до 34000 грн. А за повторне порушення - штраф від 34000 до 85000 грн з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на один рік.

За неоприлюднення, несвоєчасне оприлюднення, оприлюднення недостовірної або неповної інформації, обов'язкове оприлюднення якої передбачено Законом України "Про відкритість використання публічних коштів", хочуть встановити штраф на посадових осіб від 425 до 850 грн.

Де бухгалтеру шукати інформацію й відповіді? Впевнитися в професійному рішенні допоможе ІТ-платформа LIGA360:Бухгалтер. Актуальне законодавство з бухобліку, аналітика від експертів, зручні бухгалтерські сервіси й алгоритми дій. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини