Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За фіктивне переведення медиків на пів чи чверть ставки керівника медзакладу оштрафують на 65 тисяч грн — МОЗ

Реклама

Базова заробітна плата не менше 20 000 гривень лікарям та не менше 13500 медичним сестрам має бути нарахована у кожному закладі охорони здоров'я вже цього місяця. Медзаклади, які неспроможні виконати постанову уряду щодо забезпечення ринкової заробітної плати медпрацівникам з об'єктивних причин, отримують фінансування за окремим пакетом від НСЗУ. Пакет матиме чіткі цілі по кожній лікарні з визначенням місця лікарні в спроможній мережі та приведення фінансових показників у відповідність до успішних закладів. Однак на кожну таку медустанову чекатиме перевірка Держаудитслужби. Мета таких заходів - з'ясувати, наскільки ефективно керівник закладу розпоряджається коштами, яке фінансуван вня лікарня отримує від НСЗУ та який його відсоток витрачається на заробітну плату. Про це інформує МОЗ.

За словами заступника міністра охорони здоров'я Олексія Яременка, перевірки чекатимуть й на ті лікарні, в яких керівники примусово переводять медпрацівників на неповну ставку, при цьому залишаючи їх працювати повний робочий день.

«МОЗ спільно з підпорядкованими органами детально моніторить ситуацію в кожному регіоні. Наша головна мета - аби вже за січень кожен медпрацівник, який сумлінно виконував свою роботу, отримав встановлену урядом заробітну плату. Я хочу наголосити, що керівник закладу охорони здоров'я, який вирішить «зекономити» бюджет лікарні за рахунок лікаря чи медсестри, примусово перевівши їх на неповну ставку, отримає покарання. Для цього вже є відповідні механізми», - сказав Олексій Яременко.

Зокрема, самі медичні працівники, яких переводять на 0,75, 0,5 чи 0,25 ставки і при цьому залиш иають працювати повний робочий день, вже можуть подати скаргу до Держпраці. Своєю чергою, Державна служба з питань праці зобов'язана провести інспекційну перевірку. У разі, якщо ситуація підтвердиться, з керівника медзакладу буде стягнуто штраф у 65000 гривень.

Щоб мінімізувати кадрові ризики, необхідна злагоджена робота HR-департаменту. Найефективніша робота команд доступна на ІТ-платформі LIGA360. Отримайте максимальний функціонал продуктів ЛІГА:ЗАКОН для зручної роботи HR-відділу, спільно ухвалюйте рішення й оцінюйте ризики, обмінюйтеся документами й новинами. Замовте LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини