Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС пояснила тонкощі заповнення податкової декларації з плати за землю за 2022 рік

Реклама

Головне управління ДПС у Рівненській області вказало на особливості порядку заповнення податкової декларації з плати за землю за 2022 рік.

Форма податкової декларації з плати за землю (земельного податку та/або орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності), далі - Декларація, затверджена наказом Мінфіну від 16.06.2015 р. № 560.

При наявності в Декларації відмітки "земельний податок" заповнюють розділ І, а за наявності відмітки "орендна плата" - розділ ІІ.

В колонках 2 розділів І та ІІ Декларації вказують код цільового призначення земельної ділянки відповідно до Класифікатора видів цільового призначення земельних ділянок, що наведений у Додатку 59 до Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою КМУ від 17.10.2012 р. № 1051.

Колонки 3-7 розділів І та ІІ Декларації підлягають обов'язковому заповненню. За відсутності в платника правовстановлюючих документів на земельну ділянку або кадастрового номеру земельної ділянки надається доповнення до Декларації довільної форми, яке використовується контролюючим органом при аналізі показників Декларації.

У колонках 8-9 розділів І та ІІ Декларації зазначають площу земельної ділянки. При цьому не допускається заповнення показників площ одночасно в колонці 8 та 9 по одному кадастровому номеру/одній земельній ділянці.

В колонках 10 розділів І та ІІ вказують нормативну грошову оцінка одиниці площі земельної ділянки (якщо її проведено) (в гривнях з двома десятковими знаками). Нормативна грошова оцінка землі має бути уточнена станом на 1 січня поточного року з урахуванням коефіцієнту індексації.

У колонці 11 розділу І відображають нормативну грошову оцінка одиниці площі ріллі по області (в гривнях з двома десятковими знаками) - для земель, по яких не проведена нормативна грошова оцінка.

Ставку земельного податку (колонка 12 розділу І) у відсотках до нормативної грошової оцінки землі встановлюють на поточний рік відповідним рішенням органу місцевого самоврядування за місцем розміщення земельної ділянки. Розмір орендної плати (колонка 11 розділу ІІ) встановлюють у договорі оренди земельної ділянки.

У колонках 14 - 16 розділу І вказують інформацію щодо пільг зі сплати земельного податку. На суму пільги зі сплати земельного податку зменшується показник річної суми земельного податку по відповідній земельній ділянці, щодо якої надано пільгу. Якщо пільга зі сплати земельного податку по відповідній ділянці відсутня, то показник графи 13 дорівнює показнику графи 17.

Інформація у колонках 2 розділів І та ІІ, колонках 4 - 6 розділу І, колонках 3 - 6 розділу ІІ, колонках 7 розділів І та ІІ (за наявності), колонках 8-9 розділів І та ІІ Декларації має відповідати інформації, зазначеної в документах, які засвідчують право власності/користування земельною ділянкою або у договорі оренди земельної ділянки.

Загальні суми, зазначені у колонці 17 розділу І (за наявності у Декларації відмітки "земельний податок") та колонці 12 розділу ІІ (за наявності у Декларації відмітки "орендна плата"), мають відповідати значенню колонки 3 рядка 3 розділу ІІІ Декларації.

Рядки 4-8 розділу ІІІ заповнюють в разі уточнення податкових зобов'язань.

Уникнути помилок допоможе фахова аналітика в Liga360. Не пропустіть жодної профільної новини, слідкуйте за гарячими темами у галузі, отримайте найширший діапазон експертних думок. Придбайте Liga360: Бухгалтер та тримайте руку на пульсі важливих змін.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини