Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОП-єдинник може здійснювати ЗЕД і мати рахунок в іноземному банку, але є нюанси

Реклама

Індивідуальна податкова консультація від 21.01.2022 р. № 100/ІПК/99-00-04-03-03-06 стала відповіддю податківців на питання ФОПа - платника єдиного податку третьої групи, який планує для отримання доходу від своєї діяльності за договором про надання послуг, укладеним з нерезидентом, відкрити рахунок в іноземному банку. Відповідь виявилася доволі розлогою, адже задано було п'ять питань, тому подамо тут лише ключові аспекти ІПК.

У ДПС зауважили: фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку, у тому числі третьої групи, можуть здійснювати зовнішньоекономічну діяльність за умови дотримання вимог розділу XIV ПКУ щодо перебування на спрощеній системі оподаткування та норм НБУ. Оподаткування доходів від підприємницької діяльності здійснюється за обраною ставкою єдиного податку.

Також у ДПС вказали: чинним законодавством не заборонено фізичним особам відкривати рахунки у фінансових установах інших країн. Водночас кошти за операціями суб'єктів господарювання - резидентів, зокрема, з експорту товарів (послуг), підлягають зарахуванню на рахунки резидентів у банках України. Валютний нагляд та застосування заходів впливу за порушення вимог валютного законодавства здійснюються згідно з нормами, врегульованими статтями 11 та 15 Закону № 2473 відповідно.

Фізична особа - підприємець - платник єдиного податку має право вільно користуватися коштами для власних потреб з поточного рахунку, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, за умови сплати всіх податків, зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством, від підприємницької діяльності.

Як бухгалтерам впоратися зі щоденним потоком інформації та змінами? Все потрібне є на ІТ-платформі LIGA360:Бухгалтер. Отримуйте сповіщення про зміни законодавства й статусів контрагентів, читайте актуальні професійні видання. Замовте LIGA360 прямо сьогодні, щоб бути впевненим у кожному рішенні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини