Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін видав роз’яснення для ФОПів на загальній системі щодо визначення об’єкта оподаткування податком на доходи

Реклама

Наказом Мінфіну № 66 від 10.02.2022 р. затверджено Узагальнюючу податкову консультацію щодо окремих питань визначення об'єкта оподаткування податком на доходи фізичних осіб - підприємців, які перебувають на загальній системі оподаткування. Йдеться про віднесення до витрат, які враховуються при визначенні об'єкта оподаткування податком на доходи ФОП, які перебувають на загальній системі оподаткування, амортизаційних відрахувань з основних засобів (у тому числі вантажних транспортних засобів) та вартості придбаних послуг з обов'язкового страхування. Загальні вимоги до цих відносин встановлені ст. 177 ПКУ.

З практичних аспектів Мінфін розглянув в УПК питання:

  • Чи має право ФОП, що перебуває на загальній системі оподаткування, відносити до складу витрат амортизаційні відрахування з об'єктів основних засобів, що були придбані до 01.01.2017 р., а також з вантажних автомобілів, що були придбані до 23.05.2020 р.?

  • Які умови слід виконати ФОП, що перебуває на загальній системі оподаткування, для підтвердження вартості основних засобів, що підлягають амортизації, та відповідної суми амортизаційних відрахувань, що враховується у складі витрат звітного періоду?

  • Як визначити суму амортизації основних засобів для відображення у витратах ФОП, що перебуває на загальній системі оподаткування, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів відповідного звітного періоду?

Також в УПК наведено приклади розрахунку амортизації фізичною особою - підприємцем.

Ще одним предметом розгляду консультації стало питання віднесення до витрат ФОП, які перебувають на загальній системі оподаткування, вартості послуг з обов'язкового страхування.

Отримайте всі відповіді щодо бухгалтерського й кадрового обліку на ІТ-платформі LIGA360. Покрокові інструкції, експертні роз'яснення, свіжа аналітика. Подробиці за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини