Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи скасують реєстрацію платника єдиного податку за відсутність зареєстрованого РРО – ДПС

Реклама

Податківці в ІПК № 324/ІПК/99-00-07-05-01-06 від 10.02.2022 р. розглянули питання щодо застосування РРО платником єдиного податку 3 групи, який здійснює діяльність у сфері торгівлі.

Так, обов'язок застосування РРО/ПРРО залежить не від форми розрахункових операцій та/або наявності того чи іншого зареєстрованого КВЕД, а виникає виключно за наявності обставин, що супроводжують господарські операції суб'єкта господарювання, які чітко визначенні законодавством, в тому числі, нормами його прямої дії, які встановлюють винятки із загальних правил.

Якщо продавець надає покупцю для оплати за товар реквізити поточного рахунку у форматі IBAN, то у такому випадку РРО/ПРРО не застосовується, оскільки така операція не є розрахунковою у розумінні Закону про РРО, у тому числі здійснена споживачем за допомогою платіжного сервісу.

Разом з тим, якщо підприємець для оплати за товар (послугу) надав реквізити свого електронного платіжного засобу (платіжної карти) або споживачу надано можливість здійснити оплату за товар з використанням реквізитів платіжної карти підприємця, така операціє є розрахунковою та вимагає застосування РРО/ПРРО на загальних підставах.

Тобто, реєстрація та застосування підприємцем РРО/ПРРО у встановленому Законом про РРО порядку є обов'язковим лише у разі здійснення розрахункових операцій у розумінні цього Закону.

У разі встановлення в ході перевірки факту не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, якщо їх застосування передбачене Законом, відповідальність за вказане порушення передбачена пунктом 1 статті 17 Закону про РРО.

Також податківці повідомили, що реєстрація платником єдиного податку є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у випадках, передбачених п. 299.10 ПКУ. Скасування реєстрації платником єдиного податку у разі відсутності зареєстрованого РРО/ПРРО не передбачено пунктом 299.10 ПКУ.

Де бухгалтеру шукати інформацію й відповіді? Впевнитися в професійному рішенні допоможе ІТ-платформа LIGA360:Бухгалтер. Актуальне законодавство з бухобліку, аналітика від експертів, зручні бухгалтерські сервіси й алгоритми дій. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини