Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За зарахованими до тероборони держслужбовцями зберігається місце роботи і середня зарплата — НАДС

Реклама

НАДС надало роз'яснення від 04.03.2022 р. № 149, в якому вказало на алгоритм дій роботодавця щодо оформлення роботи держслужбовців або їх відсутності на роботі у зв'язку з воєнним станом.

По-перше, НАДС радить оформити дистанційний формат роботи, якщо державний службовець може виконувати завдання поза межами адміністративної будівлі державного органу.

По-друге, у разі відсутності організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, що викликано воєнним станом, доцільно оформити простій.

По-третє, невихід держслужбовця на роботу слід відображати в табелі обліку робочого часу відмітками ІН, НЗ або І (в залежності від виду неявок). При цьому не можна вважати відсутність працівника на службі більше 3-х годин прогулом, якщо причина такої відсутності пов'язана із необхідністю убезпечити себе чи інших осіб від збройної агресії, загрози нападу тощо.

По-четверте, держслужбовцю можуть бути надані різні види оплачуваних та неоплачуваних відпусток, які передбачені чинним законодавством. Для цього такі працівники мають передати до держоргану відповідну заяву, зокрема, засобами телекомунікаційного зв'язку.

По-п'яте, статус держслужбовців, які зараховані до складу добровольчих формувань територіальних громад, належним чином законодавчо не врегульовано. На думку НАДС, діяльність Сил територіальної оборони Збройних Сил України та добровольчих формувань територіальних громад можна вважати виконанням державних та громадських обов'язків. Отже, на думку НАДС, відсутність на роботі таких держслужбовців слід оформити наказом (розпорядженням) про увільнення їх від роботи у зв'язку з таким зарахуванням на підставі ст. ст. 3, 9, 24 Закону України «Про основи національного спротиву», ст. 119 КЗпП, Указу Президента «Про введення воєнного стану в Україні». При цьому НАДС зазначило, що за такими держслужбовцями зберігається місце роботи, посада і середній заробіток на час їх участі у виконанні завдань територіальної оборони під час воєнного стану.

Де бухгалтеру шукати інформацію й відповіді? Впевнитися в професійному рішенні допоможе ІТ-платформа LIGA360:Бухгалтер. Актуальне законодавство з бухобліку, аналітика від експертів, зручні бухгалтерські сервіси й алгоритми дій. Деталі за посиланням.

Нагадуємо, що всі рішення та системи IT-платформи LIGA360 працюють у стабільному режимі.

Кожен може безкоштовно переглянути головні документи та новини країни у LIGA360:

- новини країни та галузі у інформаційній стрічці з персональним налаштуванням;

- нормативно-правову інформацію, понад 150 000 основних документів, в модулі Право України.

Крім того, для всіх доступні такі розділи інформації:

- Правова картина дня, Законопроекти, Законодавчі новації;

- судові рішення - біля 100000000 документів - за посиланням;

- інформація про юридичних та фізичних осіб - за посиланням.

Нагадуємо, доступ до зазначених вище документів та функціоналів вільний у LIGA360 - достатньо лише зареєструватись у рішенні за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини