Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Реєстрація податкових накладних припинена на період війни — що робити та як звітувати з ПДВ

Реклама

Ми вже повідомляли, Кабмін прийняв постанову від 28.02.2022 р. № 163, якою вніс до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Отже, до 1 травня 2022 року реєстрація податкових накладних відбуватиметься в автоматичному режимі лише у разі відповідності платників податків встановленим у постанові № 163 умовам.

Попри це, звітувати з ПДВ потрібно. Тож, у ДПС повідомили особливості, які повинні враховувати платники ПДВ під час складання звітності. А саме:

- податкові зобов'язання та податковий кредит, які станом на 24.02.2022 р. підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними та розрахунками коригування до них відображаються у відповідних розділах податкової звітності у загальному порядку;

- податкові зобов'язання та податковий кредит, які станом на 24.02.2022 р. та до кінця дії воєнного стану на всій території України не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними та розрахунками коригування до них, відображаються в податковій звітності з ПДВ на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів (документи РРО, акти приймання - передачі, акти виконаних робіт/наданих послуг, тощо), складених (отриманих) платником податку за операціями з постачання та придбання товарів/послуг відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Після завершення дії воєнного стану платники зобов'язані забезпечити реєстрацію в ЄРПН всіх податкових накладних та розрахунків коригування, реєстрація яких відтермінована на час дії військового стану, а всі податкові зобов'язання та податковий кредит, задекларовані платниками під час дії такого воєнного стану на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, підлягають обов'язковому уточненню (приведенню у відповідність) з урахуванням даних податкових накладних та розрахунків коригування, зареєстрованих в ЄРПН.

Окрім того податківці повідомили, що нова форма податкової накладної/розрахунку коригування буде доступна платникам податків після завершення воєнного стану.

Підтримка експертів щодо бізнес-діяльності в умовах воєнного стану - на каналі LIGA ZAKON. Запитай фахівця щодо оплати податків, персоналу та інших важливих аспектів бізнесу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини