Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Сплата та звітність з ПДВ в умовах воєнного стану — ДПС

Реклама

ДПС роз'яснила, як застосовувати положення Закону № 2118 щодо особливостей оподаткування ПДВ та подання звітності у період дії воєнного стану.

При цьому контролери наголосили, що на сьогодні електронні сервіси ДПС працюють з певними обмеженнями і платники ПДВ не мають можливості реєструвати в ЄРПН податкові накладні та розрахунки коригування до них.

Тому у податковій звітності з податку на додану вартість:

- за звітний період лютий 2022 року - податкові зобов'язання та податковий кредит формуються на підставі зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних (що були зареєстровані в ЄРПН до 24.02.2022 р.) та наявних у платника первинних документів бухобліку, складенихвідповідно до Закону про бухоблік (по операціях, не підтверджених зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними та розрахунками коригування до них) (далі - первинний (розрахунковий) документ);

- за наступні звітні періоди в період дії воєнного стану -податкові зобов'язання та податковий кредит мають формуватися на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів.

Чи декларувати суми податкових зобов'язань та податкового кредиту з ПДВ на підставі не зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних та первинних документів

За наявності можливості, платники податку можуть відображати в Таблиці 1.1 додатку 1 до податкової декларації з ПДВ відомості про суми ПДВ, включені до складу податковихзобов'язань за звітний (податковий) період, по НЕ зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних/розрахунках коригування та по первинних (розрахункових) документах, на дату подання податковоїдекларації з ПДВ.

Саме дані відображені в таблиці 1.1. (по не зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних/розрахунках коригування) будуть сприяти в подальшому реєстрації в ЄРПН податкових накладних та розрахунків коригування за рахунок показника Sперевищ («другого реєстраційного ліміту»).

При поданні податкової звітності з ПДВ, в якій відображаються податкові зобов'язання, сформовані на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, та по не зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних та розрахунках коригування у платника податку буде формуватись в СЕА ПДВ показник Sперевищ та, відповідно, зменшуватись реєстраційний ліміт в СЕА ПДВ.

Після завершення дії воєнного стану платники зобов'язані забезпечити реєстрацію в ЄРПН всіх податкових накладних та розрахунків коригування, реєстрація яких відтермінована на час дії військового стану.

З урахуванням положень пункту 200-1.9 ПКУ платники податку матимуть можливість реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН, зокрема, за умови сплати нарахованих податкових зобов'язань по податковій декларації за лютий 2022 року та інших звітних періодах в період дії воєнного стану, за рахунок «другого реєстраційного ліміту», обрахованого відповідно до пункту 200-1.9 ПКУ.

Всі податкові зобов'язання та податковий кредит, задекларовані платниками під час дії такого воєнного стану на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, підлягають обов'язковому уточненню (приведенню у відповідність) з урахуванням даних податкових накладних та розрахунків коригування, зареєстрованих в ЄРПН.

Як відбуваються розрахунки з бюджетом по ПДВ

Сплата до бюджету узгоджених податкових зобов'язань з ПДВ, що задекларовані платником у поданих податкових деклараціях з ПДВ, здійснюється платником шляхом поповнення електронного рахунку у СЕА ПДВ.

У подальшому, у терміни визначені ПКУ, ДПС на підставі поданих платниками податку податкових декларацій (уточнюючих розрахунків) будуть сформовані відповідні реєстри на перерахування сум податку до бюджету. Такі реєстри у визначені терміни будуть спрямовані до Держказначейства для здійснення перерахування таких сум до бюджету.

Відповідно кошти, які платники податку зарахували на електронний рахунок у СЕА ПДВ, будуть враховані при обрахунку розміру реєстраційного ліміту, що обчислюється відповідно до пункту 200-1.3 ПКУ.

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Читай за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини