Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Особливості оподаткування єдинників на період дії воєнного стану — які зміни слід очікувати платникам

Реклама

Як ми вже повідомляли, 15 березня Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану». Наразі очікується його підписання Президентом України.

Для платників єдиного податку І-ІІ груп сплата податку на час воєнного є добровільною. При цьому такими особами декларація з єдиного податку не заповнюється за період, в якому під час воєнного стану єдиний податок не сплачувався.

Платникам єдиного податку ІІІ групи законотворці встановили більше «воєнних» особливостей в оподаткуванні. Зараз ми зупинимося лише на основних із них.

По-перше, встановили, що платниками єдиного податку ІІІ групи можуть бути фізособи - підприємці та юрособи - суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 10 мільярдів гривень.

По-друге, встановлюється відсоткова ставка єдиного податку для єдинників ІІІ групи, які використовують «воєнні» особливості оподаткування, у розмірі 2% доходу.

По-третє, єдинники ІІІ групи, які використовують «воєнні» особливості оподаткування, звільняються від обов'язку нараховувати і сплачути ПДВ та подавати звітність з ПДВ з операцій постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

По-четверте, єдинники ІІІ групи, які використовують «воєнні» особливості оподаткування, мають звітувати щодо єдиного податку у строки, встановлені для місячного податкового (звітного) періоду.

Детально про перераховані та інші «воєнні» особливості в оподаткуванні читайте в нашому матеріалі «Нові правила оподаткування для єдинників під час війни».

На час воєнного стану бізнеси можуть підключити рішення LIGA360 на спеціальних умовах. Отримуйте актуальні новини, відповіді на "гарячі питання" для бізнесу, зміни законодавства. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини