Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС просить уточнитися із плати за землю після уведення пільги на час воєнного стану

Реклама

ДПС пояснила необхідність подачі уточнюючих податкових декларацій з плати за землю у зв'язку із дією Закону № 2120.

Цим законом встановлено, що тимчасово, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та перебувають у власності або користуванні, у т. ч. на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, а також за земельні ділянки (земельні частки (паї), визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди (пп. 69.14 підрозділу 10 розділу ХХ "Перехідні положення" ПКУ).

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, має визначити КМУ.

Податківці звертають увагу, що граничний термін подання податкової декларації з плати за землю на 2022 рік припав на 21 лютого 2022 року, тому платникам плати за землю за відповідні земельні ділянки у межах визначених територій бойових дій треба, за можливості, подати уточнюючі податкові декларації після офіційного оприлюднення такого переліку.

В таких уточнюючих деклараціях потрібно податкові зобов'язання, які були задекларовані до сплати у раніше поданих податкових деклараціях, змінити та зазначити у розмірі "0", крім податкових зобов'язань за січень та лютий 2022 року. Це стосується податкових періодів, починаючи з березня 2022 року

Для ідентифікації підстав зменшення податкових зобов'язань у податковій декларації у графі "Код пільги" в якості коду пільги зазначити номер Закону України, а саме 2120.

Приклади заповнення таких уточнюючих податкових декларацій з земельного податку та з орендної плати за 2022 рік наведено за посиланням.

Також користуйтеся публікацією "На орендованій земділянці бойові дії: чи сплачувати плату за землю".

Найважливіші питання для бізнесу під час війни: організація господарської діяльності, персонал, податки, звітність, мито тощо. Все це і багато іншого в аналітичному проекті від LIGA ZAKON.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини