Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як ФОП розірвати трудовий договір з працівником в період воєнного стану – пояснює Держпраці

Реклама

Призов або мобілізація роботодавця - фізичної особи під час особливого періоду - підстава для розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця (п. 10 ч. 1 ст. 40 КЗпП).

На цій нормі зупинилися в ГУ Держпраці у Рівненській області.

Проте варто зважати, що норма може застосовуватися тільки під час особливого періоду та у разі мобілізації ФОП - роботодавця. Вказана норма не використовується якщо ФОП є добровольцем тероборони.

До того ж законодавств не встановлює обов'язок ФОП - роботодавця повідомити заздалегідь працівника про припинення трудового договору за п. 10 ч. 1 ст. 40 КЗпП.

При звільнення за цією підставою не йдеться про виплату вихідної допомоги працівникам.

Разом з тим новий Закон № 2136 в період дії воєнного стану передбачає можливість розривати трудовий договір з працівником з ініціативи роботодавця (ст. 40 та 41 КЗпП).

Водночас роботодавець не може звільнити вказаною підставою захищені категорії працівників, які перелічені у ст. 184 КЗпП, тобто тих, які перебувають у відпустці, настала тимчасова непрацездатність та мобілізованих працівників.

Також за ч. 2 ст. 47 КЗпП у разі призову роботодавця - фізичної особи на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період така фізична особа повинна виконати свої обов'язки упродовж місяця після звільнення з такої військової служби без застосування санкцій та штрафів.

Для ФОП - роботодавця не зникає обов'язок щодо видачі копії наказу про звільнення та виплати всіх належних коштів, які належали працівнику в день звільнення.

Звільняти працівників у зв'язку із мобілізацією ФОП, який використовує найману працю, є його правом, а не обов'язком.

Також читайте аналітичний матеріал "Можливі варіанти звільнення працівників у період воєнного стану".

Кадрові й бухгалтерські питання, сплата податків, чи релокація бізнесу - дізнайтеся як діяти від експертів LIGA ZAKON за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини