Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС відповіла на питання з ПДВ для платників єдиного податку за ставкою 2 %

Реклама

ДПС видала детальні роз'яснення щодо особливостей переходу платників на спрощену систему оподаткування (єдиний податок третьої групи за ставкою 2 %).

Вони представлені у форматі питання-відповідей, зокрема, які стосуються ПДВ.

1. Чи буде анульовано реєстрацію платника ПДВ на період дії особливого податкового режиму (єдиний податок третьої групи за ставкою 2 %)?

В такому разі реєстрацію платника ПДВ не анулюють, а вона буде призупинена на період перебування такого суб'єкта господарювання на третій групі єдиного податку за ставкою 2% доходу.

2. Якщо ні, то чи повинен платник єдиного податку за ставкою 2 % подавати декларацію з ПДВ?

Оскільки у суб'єкта господарювання на третій групі єдиного податку за ставкою 2% доходу відсутні об'єкти оподаткування ПДВ, тоді відсутній обов'язок щодо нарахування, сплати та подання податкової звітності з ПДВ з операцій з ввезення та з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України та які здійснені в період перебування на такій спрощеній системі оподаткування.

3. Чи залишається право у платника ПДВ, що обрав єдиний податок за ставкою 2 %, складати ПН/РК?

Платники ПДВ позбавляються права складати ПН та РК до них за операціями, що здійснені в період перебування на третій групі єдиного податку за ставкою 2% доходу.

4. Як платник ПДВ може дізнатися, чи обрав його постачальник або покупець єдиний податок за ставкою 2 %?

Реєструють суб'єктів господарювання платниками єдиного податку за ставкою 2% доходу шляхом внесення до Реєстру платників єдиного податку. На вебпорталі ДПС за посиланням http://cabinet.tax.gov.ua реалізована можливість перевірки належності суб'єкта господарювання до платників єдиного податку за ставкою 2% доходу.

5. За який звітний період подають останню декларацію з ПДВ у разі переходу на єдиний податок за ставкою 2 %?

Останній звітний (податковий) період для платника ПДВ, який обрав спрощену систему оподаткування за ставкою 2%, - звітний місяць (його частина) у якому платником подано заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування за ставкою 2%.

Бухгалтери знаходять інформацію про воєнний стан у LIGA360. Окремий блок із законодавчими новаціями, аналітикою й відповідями експертів. Також система доповнена тематичними добірками щодо господарської діяльності, звітності й виплат під час війни. Замов LIGA360 на спеціальних умовах, щоб слідкувати за змінами щодня.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини