Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які роботодавці можуть не сплачувати ЄСВ за працівників, призваних під час мобілізації — ДПС

Реклама

У Державній податковій службі України нагадали, що згідно абз. 1 п. 9 прим. 20 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 фізособи-роботодавці, які є платниками єдиного податку ІІ та ІІІ груп, а також юрособи, які належать до ІІІ групи платників єдиного податку, мають право за власним рішенням не сплачувати ЄСВ за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України.

При цьому суми ЄСВ, нараховані та не сплачені роботодавцями, сплачуються за рахунок державного бюджету, крім періодів, у яких наймані працівники отримували доходи у вигляді грошового забезпечення, з яких було сплачено ЄСВ за рахунок державного бюджету (абз. 2 п. 9 прим. 20 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464).

Щоб визначити суму ЄСВ, що підлягає сплаті за рахунок державного бюджету, платник єдиного внеску розраховує та відображає у звітності суму ЄСВ за найманих працівників, у розмірах, передбачених ч. ч. 5 і 14 ст. 8 Закону № 2464. Це передбачено абз. 3 п. 9 прим. 20 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464).

Для розрахунку використовуються дані звітності стосовно найманих працівників, щодо суми нарахованого доходу у межах максимальної величини, на яку нараховується ЄСВ, суми нарахованого ЄСВ, суми донарахованого та зменшеного нарахування єдиного внеску таких найманих працівників (абз. 4 п. 9 прим. 20 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464).

Далі на підставі такого розрахунку, ДПС формує бюджетні запити на отримання коштів на покриття сум несплаченого роботодавцями відповідно до п. 9 прим. 20 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 єдиного внеску (абзац п'ятий п. 9 прим. 20 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464).

При цьому податківці нагадали, що вимоги щодо нарахування ЄСВ на зарплату (дохід), що не перевищує розмір мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, не застосовуються до заробітної плати (доходу) за останній календарний місяць (включно), у якому відбулася фактична демобілізація такого працівника (абз. 6 п. 9 прим. 20 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464).

Трудові відносини під час війни, зміни в оподаткуванні й звітності - усі важливі матеріали читайте в "Інтербух". Передплатіть видання зараз на період від 6 місяців й отримуйте знижку 10%.

Читайте також матеріали:

- "Працівник не може звільнитися через бойові дії: як працевлаштуватися в іншому місті";

- "Працівники відсутні на роботі: як це оформити";

- "Неможливість виходу працівника на роботу в зоні бойових дій: дії роботодавця";

- "Працівники не працювали: чи можна виплатити заробітну плату?".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини