Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нові податкові зміни для єдинників та інших платників податків — Закон набрав чинності

Реклама

16 квітня 2022 року в «Голосі України» №88 (7838) було опубліковано Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо адміністрування окремих податків в період воєнного, надзвичайного стану» від 01.04.2022 р. № 2173-ІХ (далі - Закон № 2173-ІХ). Йдеться про законопроект № 7234, щодо якого ми повідомляли.

Закон № 2173-ІХ передбачає внесення ряду змін у ПКУ зокрема:

1. Для платників єдиного податку третьої групи, які перебувають на спрощеній системі оподаткування за ставкою 2% скасовано обмеження щодо обсягу доходу як обов'язкової умови перебування на цій групі єдиного податку. Нагадаємо, що раніше було передбачено, що для таких платників податку максимальний обсяг доходу протягом календарного року не повинен був перевищувати 10 мільярдів гривень.

2. Змінено обмеження щодо видів діяльності, які можуть здійснювати єдинники ІІІ групи, які перебувають на спрощеній системі оподаткування за ставкою 2%. Так, законотворці прописали, що не можуть бути єдинниками ІІІ групи зі ставкою 2% ті, хто здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами. Водночас Закон № 2173-ІХ дозволив бути платниками єдиного податку ІІІ групи зі ставкою 2% тим підприємствам, які здійснюють видобування підземних та поверхневих вод і надають послуги централізованого водопостачання та водовідведення.

3. Врегульовано наслідки з оподаткування податком на прибуток підприємств у разі переходу платників податків із загальної системи оподаткування на спрощену із застосуванням ставки 2%.

4. Доповнено положення ПКУ щодо проведення камеральних та фактичих перевірок. Зокрема, передбачили, що у разі виявлення порушень законодавства за результатами проведення камеральних перевірок оформлюється акт перевірки, який направляється контролюючим органом шляхом надіслання документа в електронний кабінет платника податків з одночасним надісланням на його електронну адресу (адреси) інформації про вид документа, дату та час його надіслання в електронний кабінет. Зупиняється перебіг строків подання та розгляду заперечень, додаткових документів та пояснень, прийняття, надсилання та оскарження податкового повідомлення-рішення.

Документ, надісланий контролюючим органом в електронний кабінет, вважається врученим платнику податків, якщо він сформований з дотриманням вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги".

Детальніше про інші зміни, які передбачені Законом № 2173-ІХ (законопроектом № 7234), читайте за посиланням.

Скористайся спеціальними добірками LIGA360 про воєнний стан. Щодня ми доповнюємо матеріали для бізнесу: господарська діяльність, звітність і податки, ЗЕД і мито, виплати, акциз і ліцензії, власність в умовах воєнного стану тощо. Спробуйте LIGA360 на спеціальних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини