Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нові податкові зміни для єдинників, в оподаткуванні ПДФО та сплаті митних платежів – Рада прийняла Закон

Реклама

Парламентом прийнято Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо адміністрування окремих податків у період воєнного, надзвичайного стану» (законпроект № 7234)

На сайті Верховної Ради повідомили ключові зміни, які він передбачає.

По-перше, для платників єдиного податку третьої групи, які перебувають на спрощеній системі оподаткування за ставкою 2%:

- не будуть застосовувати обмеження щодо обсягу доходу як умови перебування на цій групі єдиного податку;

- передбачено можливість перебувати на цій системі оподаткування суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність з роздрібної торгівлі підакцизними товарами, з видобування підземних та поверхневих вод та надання послуг централізованого водопостачання та водовідведення;

- врегульовано наслідки з оподаткування податком на прибуток підприємств при переході платників податків із загальної системи оподаткування на спрощену із застосуванням ставки 2% і навпаки.

По-друге, податкові органи наділено повноваженнями здійснювати контроль у сфері ціноутворення на період воєнного, надзвичайного стану в межах проведення фактичних перевірок платників податків.

По-третє, забезпечується можливість включення до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації всіх волонтерів, які здійснюють таку діяльність на території України, а не лише на територій Донецької та Луганської областей.

По-четверте, до річного оподаткованого доходу фізичних осіб не буде включатися надання благодійної допомоги фізичним особам, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії, та/або вимушено залишили місце проживання у зв'язку з проведенням бойових дій у таких населених пунктах.

По-пяте, на період воєнного, надзвичайного стану вводиться касовий метод визначення виникнення податкових зобов'язань з акцизного податку на операції з реалізації електричної енергії для виробників електричної енергії.

По-шосте, визначено правові наслідки для платників податків та контролюючих органів в разі неможливості пред'явлення первинних документів у зв'язку із їх втратою, неможливістю вивезення з територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації.

По-сьоме, звільняється від оподаткування митними платежами на період здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації операції з ввезення на митну територію України окремих товарів, кінцевим отримувачем яких відповідно до сертифіката кінцевого споживача або згідно з умовами договору визначено правоохоронні органи, Міністерство оборони України, Збройні Сили України та інші військові формування, добровольчі формування територіальних громад, утворені відповідно до законів України, інші суб'єкти, що здійснюють боротьбу з тероризмом відповідно до закону та/або беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

По-восьме, встановляється для платників податку, що є виробниками електричної енергії, на яких покладені спеціальні обов'язки для забезпечення загальносуспільних інтересів відповідно до Закону України "Про ринок електричної енергії", касовий метод визначення виникнення податкових зобов'язань з акцизного податку на операції з реалізації електричної енергії.

Цей Закон 02.04.2022 р. направлено на підпис Президенту і він набере чинності з дня його опублікування.

Користуєтесь LIGA360 - знаєте як діяти у воєнний час! Підключайте LIGA360 за спеціальними умовами. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини