Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС перелічила нюанси оподаткування податком на прибуток у разі тимчасового переходу на єдиний податку третьої групи за ставкою 2%

Реклама

В ГУ ДПС у Дніпропетровській області повідомили про податкові новації, уведені Законом № 2173-IX (діє із 16.04.2022 року), який, зокрема, встановив особливості оподаткування податком на прибуток підприємств платників податку, які тимчасово перейшли на сплату єдиного податку третьої групи за ставкою 2% відповідно до п. 9 підрозділу 8 розділу XX ПКУ.

1. Надміру сплачена сума грошових зобов'язань з податку на прибуток підприємств, що існує на дату переходу на сплату єдиного податку за ставкою 2%, може бути зарахована у погашення грошових зобов'язань з цього податку, що виникатимуть після відновлення сплати податку на прибуток підприємств.

2. Авансові внески з податку на прибуток підприємств при виплаті дивідендів, які залишилися неврахованими у зменшення нарахованої суми податкового зобов'язання з цього податку на дату переходу на сплату єдиного податку за ставкою 2%, можуть бути враховані у зменшення такої суми після відновлення сплати податку на прибуток підприємств.

3. Від'ємне значення об'єкта оподаткування податком на прибуток підприємств, яке було на дату переходу на сплату єдиного податку, може бути зараховане у зменшення об'єкта оподаткування податком на прибуток підприємств, який виникатиме після відновлення сплати цього податку, у порядку, визначеному п. 140.4 ПКУ.

4. Проценти, які перевищують суму обмеження, визначеного п. 140.2 ПКУ, які збільшили фінрезультат, що залишилися не врахованими у зменшення фінрезультату на дату переходу на сплату єдиного податку за ставкою 2%, зменшують фінрезультат з урахуванням обмежень, встановлених п. 140.2 ПКУ, після відновлення сплати податку на прибуток підприємств.

5. Платник, який протягом календарного року перейшов на сплату єдиного податку за ставкою 2%, при відновленні ним у цьому ж році сплати податку на прибуток підприємств складає та подає податкову декларацію з податку на прибуток підприємств наростаючим підсумком з початку такого календарного року. Водночас результати діяльності за періоди перебування на сплаті єдиного податку за ставкою 2% не враховують при визначенні об'єкта оподаткування податком на прибуток підприємств, зазначеного у пп. 134.1.1 ПКУ, з урахуванням положень підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ для платників податку на прибуток, які перейшли із спрощеної системи оподаткування на загальну.

6. Обсяг річного доходу від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків) платника податку на прибуток підприємств для цілей застосування пп. 39.2.1.7, п.п. 134.1.1 та п. 137.5 ПКУ обчислюють за весь звітний рік, у т. ч. з урахуванням доходів, отриманих за періоди такого року, в яких такий платник податку перебував на сплаті єдиного податку за ставкою 2%.

Дізнавайтеся першими про зміни законодавства під час воєнного стану. Усі нововведення, аналітика й консультації доступні в LIGA360. Замовляй сьогодні на вигідних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини