Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як оплатити працівнику-донору день здавання крові під час простою на підприємстві — Держпраці

11 травня 2022, 16:55
9329
0
Реклама

Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці повідомило, що ст. 20 Закону № 931 предбачено, що у день донації особа, яка виявила бажання здійснити донацію крові та/або компонентів крові, звільняється від роботи на підприємстві, в установі, організації (далі - підприємство) незалежно від форми власності зі збереженням за нею середнього заробітку за рахунок коштів власника відповідного підприємства.

Такій особі безпосередньо після кожного дня здійснення донації крові та або компонентів крові надається день відпочинку із збереженням за нею середнього заробітку за рахунок коштів власника відповідного підприємства. За бажанням такої особи цей день приєднується до щорічної відпустки.

Підставою для увільнення від роботи, навчання або служби є довідка, видана донору за місцем медичного обстеження чи донації крові та/або компонентів крові за формою та в порядку, затвердженими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров'я.

Такі ж гарантії для працівників-донорів передбачені ст.124 КЗпП.

Відповідно до ст. 113 КЗпП час простою не з вини працівника, в тому числі на період оголошення карантину, встановленого Кабміном, оплачується з розрахунку не нижче від 2/3 тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

Середній заробіток, який зберігається за працівником-донором, обчислюється відповідно до п. 2 Порядку № 100, виходячи з виплат за останні два календарних місяці роботи, що передують події, з якою пов'язана відповідна виплата.

Згідно Порядку № 100, якщо протягом останніх двох календарних місяців, що передують місяцю, в якому відбувається подія, з якою пов'язана відповідна виплата, працівник не працював, середня зарплата обчислюється виходячи з виплат за попередні два місяці роботи.

Час, протягом якого працівник згідно із законодавством не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду. З розрахункового періоду також виключається час, за який відсутні дані про нараховану заробітну плату працівника-донора внаслідок проведення бойових дій під час дії воєнного стану.

Воєнний стан потребує оперативного пошуку інформації. Керівникам, юристам, бухгалтерам та hr-фахівцям як ніколи важливо встигати за змінами. У LIGA360 створений спеціальний блок з важливими даними: законодавство, економічні новини, відповіді експертів. Замовляйте систему на спеціальних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини