Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держпраці пояснило порядок звільнення жінки у разі тимчасової роботи на декретній посаді

Реклама

Управління Держпраці в Хмельницькій області розглянуло ситуацію роботодавця із прийняття за строковим трудовим договором на декретну посаду.

Ситуація полягала в тому, що одна співробітниця пішла у відпустку по догляду за дитиною до 3-х років, а через певний час тимчасова співробітниця, яка працює на її місці, теж пішла в декрет. А прийом на роботу вже третьої співробітниці проводитиметься на так звану «двічі декретну посаду». Як звільнити тимчасових працівників, при виході на роботу постійного працівника з декрету?

Особливість оформлення строкових трудових договорів в таких випадках полягає в тому, що оформляється такий договір на період декрету основної співробітниці, і саме від дати її виходу на роботу буде залежати тривалість дії строкових трудових договорів у двох інших співробітниць.

Якщо при звільненні третьої співробітниці складнощів бути не повинно, то звільнити другу співробітницю буде не так вже й просто. Адже особливістю розірвання строкового договору є його припинення в останній день дії, а в разі затримки звільнення хоча б на один день, договір вважають продовженим на невизначений термін.

Враховуючи те, що тимчасова співробітниця перебувала у відпустці по догляду за дитиною, то в день виходу на роботу після декрету основної співробітниці, звільнити її за статтею п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП «закінчення строку трудового договору» роботодавець не може.

Тож договір такої співробітниці стане безстроковим. Звільнення тимчасової співробітниці по поверненню з декретної відпустки можливо тільки за статтею скорочення чисельності або штату (п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП). Це вже особлива процедура, яка вимагає додаткових тимчасових витрат на підготовку документів і коштів на виплату вихідної допомоги.

Користуйтеся в роботі статтями:

- скорочення штату й чисельності працівників;

- скорочення штату та чисельності працівників під час реорганізації.

Слідкуйте за змінами законодавства щодо дистанційної роботи, оплати праці чи звільнення працівників в умовах воєнного стану. Все потрібне для HR-фахівця й кадровика є у LIGA360. Замовляй сьогодні зі знижкою 40%.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини